Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
El Simpòsium de Fotografia i Naturaleza portarà 30 ponents i una vintena d’actes del 21 al 23 d’abril en la seua 14ª edició El Simpòsium de Fotografia i Naturaleza portarà 30 ponents i una vintena d’actes del 21 al 23 d’abril en la seua 14ª edició

- 24 Març, 2017 -

L'Ajuntament organitza les jornades conjuntament amb l'ONG EDC Natura-Fundación Omacha El Simpòsium de Fotografia i Naturaleza portarà 30 ponents i una vintena d’actes del 21 al 23 d’abril en la seua 14ª edició

Vila-real Informació/Soumaia Nejjar

Ja queda poc menys d’un mes per a la 14 edició del Simpòsium de Fotografia i Naturaleza organitzat per EDC Natura-Fundación Omacha i l’Ajuntament de Vila-real i que tindrà lloc del 21 al 23 d’abril i que s’inclou en la marca de Vila-real, Ciutat de Congressos. L’alcalde, José Benlloch, ha dit que “aquesta iniciativa resulta molt important per al projecte de ciutat que tots volem”. El programa d’aquest any arriba amb quasi una vintena d’actes i 30 ponents, entre els quals es compten personalitats del naturalisme com Joandomènec Ros, que abordarà les conseqüències del canvi climàtic; o l’investigador Vicente Urios, descobridor d’una nova espècie de xacal. El concurs de fotografia està especialment dirigit als més joves i als escolars. “Unes jornades d’aquestes característiques requereixen molt d’esforç i coordinació i pràcticament quan acaba una edició ja s’està pensant en l’altra, és un cicle que mai es detén”, ha explicat l’alcalde.

Sobreïx d’entre totes les activitats, ‘Colores de la Selva’, un documental filmat en l’Amazònia de Colòmbia i que s’inclou en la línia de cooperació i desenvolupament de l’ONG i que insisteix en la conservació del territori i de la fauna, amb alternatives econòmiques per a les comunitats indígenes a través del desenvolupament de marques alimentàries autòctones i també la capacitació sobre l’ecoturisme. “Normalment solem portar a una persona externa a EDC Natura-Fundación Omacha perque conega el que fem, els nostres projectes de primera mà. Aquest any ha sigut la cantant de Tirant lo Rock, Ainoa Ferrer, qui ha sigut el fil conductor de ‘Colores de la Selva’”, indica un dels representants de l’ONG, Tony Tirado. El llargmetratge es projectarà el dissabte a partir de les 20.30 en l’Auditori Municipal i comptarà amb la presència de Tirado i Ferrer.

Aquest any el Simpòsium de Fotografia i Naturaleza destaca com un dels majors esdeveniments de divulgació científica realitzats a Espanya i es posiciona com una important cita anual per als amants de la Natura. Altre dels representants de EDC Natura-Fundación Omacha és Julio García, qui ha fet un repàs de les activitats del Simposi i ha incidit en el fet que es vol fer arribar als joves, als estudiants i també a persones amb capacitats especials, els valors de la natura mitjançant la divulgació. També ha volgut ressaltar la notòria posició que té la fotografia pràctica dins del Simpòsium amb el concurs Ciutat de Vila-real. “Hi haurà treballs que mostraran la fauna de Sud Amèrica, Europa i també països d’Àfrica com Namíbia. Águeda Victòria presentarà ‘El Lobo en la Comunidad Valenciana’ el divendres 21 d’abril a les 20.30 en el CEA El Termet. Es reconstruirà la història d’aquesta espècie desapareguda en els territoris valencians a principis del segle XX. “En Morella es va veure un dels últims en 1987”, apunta García. I es mostrarà el descobriment d’una nova espècie, el xacal daurat africà, de mà de Vicente Urios i Pilar Donats. En total 30 ponents participaran en la 14ª edició i les conferències, audiovisuals i tallers s’impartiran el divendres i el diumenge al CEA El Termet.

La Gala dels Premis Honorífics és un altre esdeveniment dels més esperats i que reconeix el treball de científics que han treballat en el camp mediambiental. En aquesta edició es premiarà el treball de Joandomènec Ros i Aragonès en la categoria Ramon Margalef d’investigació. Ernest Costa i Savoia serà guardonat en la categoria Amigo Félix de Conservació i Francisco Rosés Martínez en la de Josef Cavanilles amb el premi Josef Cavanilles de Divulgació. Per últim, José Manuel Rabasa rebrà el premi Jorge Londoño de Turisme Ecològic, que és una de les vessants en les que més està treballant ara EDC Natura-Fundación Omacha.  L’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner acollirà la nit del dissabte la Gala EDC Natura el lliurament dels premis de fotografia Ciutat de Vila-real i Karibu i també aquestos guardons honorífics.

Julio Garcia ha anunciat l’edició d’una guia sobre la fauna del Paisatge Protegit de la desembocadura del Millars, que és una obra, eminentment visual, que inclou quasi 350 fotografies de les espècies que es troben en el riu, tant autòctones com invasores. La seua presentació, el primer dia del Simpòsium, serà l’acte d’obertura del mateix. Garcia subratlla que han hagut d’utilitzar tècniques de captació i també amagatalls per a poder prendre les imatges. “Es nota que el Consorci s’ocupa de la Conservació de la Fauna, ja que abans era habitual trobar vertits, residus i caçadors furtius i açò cada vegada és menys freqüent i repercuteix en l’estat cada vegada millor de les aigües i en la conservació del Paratge”, expressa Julio Garcia.

Per la seua banda, José Benlloch ha manifestat que aquest esdeveniment compleix perfectament cada una de les quatre vessants de la marca de Vila-real com a Ciutat innovadora que son la Ciència i la Innovació, Educació, de Congressos, Festivals i Esdeveniments i de la Salut i l’Esport”. “Aquestes specialitats estan presents en el Simposi d’una manera o una altra”, ha indicat l’alcalde, qui ha volgut valorar el treball que realitza el Consorci del Millars per la conservació del Paratge Natural.”En aquest espai impacten com a punt de trobada quasi el 50% d’habitants de la província perquè tant Castelló, com Borriana, Vila-real i Almassora conflueixen en ell, és per açò que és el deure de tots preservar-ho i protegir-ho”, ha expressat Benlloch. L’alcalde ha informat del descobriment de noves espècies com les llúdries, que han retornat després de molt de temps i que són un clar indicativo del bon estat i qualitat de les aigües. També de la fagina (‘garduña’), el bisó americà, que és una espècie depredadora feroç i molt esquiva; i la geneta. A més, Benlloch ha resaltat la participació en el simposi de ponents de reconegut prestigi internacional i la presentació de projectes de divulgació amb un alt component d’innovació.

Per últim, l’alcalde ha volgut explicar que l’Ajuntament de Vila-real ha dotat EDC Natura-Fundación Omacha amb 12.000 euros per a portar a terme els seus projectes i ha destacat la col·laboració de Facsa i el Cefire.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *