- 14 Octubre, 2023 -
quest dissabte arriba a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán de Vila-rea un concert de la Unió Musical la Lira i de l'Associació Musical Santa...Actuaran en l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán junt amb l’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara
Vila-real Informació
Aquest dissabte arriba a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán de Vila-real un concert de la Unió Musical la Lira i de l’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara. Començarà a les 18:30 h i es troba dins de la XX Campanya de Concerts d’Intercanvis Musicals de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV). L’entrada és lliure i gratuïta.
Unió Musical la Lira
L’origen de la banda de música de Vila-real es remunta a 1848, quan l’organista i secretari municipal Blas García Batalla va fundar la primera societat musical local, que va aprovar el seu reglament en 1854. A causa de les tensions sorgides amb altres grups instruments preexistents, aquesta formació es va dissoldre en 1885. Els mateixos músics van fundar, només un any després, la Societat Musical de Vila-real. Disputes internes d’orde religiós van provocar la disgregació de la societat en 1895, quan va nàixer una segona banda batejada com “La primitiva” o “La nova“. S’obri així un període marcat per una forta rivalitat entre totes dues agrupacions, que perdurarà fins a 1909, quan es dissol aquesta nova agrupació.
En 1911 és nomenat director José Goterris Sanmiguel, qui aconseguirà sufocar els enfrontaments entre els músics i portarà l’agrupació a viure un dels períodes de major esplendor. La seua labor al capdavant de la Societat Musical es va veure recompensada amb nombrosos premis en certàmens (Borriana, 1913; Castelló, 1915; València, 1915), a més d’altres assoliments com la creació de l’Escola de Música i Declamació en 1925. A la seua mort en 1930, va ocupar el lloc de director al seu fill, José Goterris Rambla.
Amb l’arribada de la Guerra Civil, la banda va continuar la seua activitat gràcies a la participació dels educands, que van mantindre visca la societat sota la direcció de Bautista Ortells. En finalitzar la contesa, els músics van tornar a la formació musical, però les tensions polítiques entre ells van provocar una nova divisió de l’agrupació, formant la secció de vent de la Ta-Go-Ba, una rondalla que funcionava a la ciutat des de 1932.
La definitiva reassociació dels músics no va arribar fins a 1953, quan s’adopta el nom que perviu fins hui en dia: la Unió Musical la Lira de Vila-real. Des d’aquell moment, els músics van deixar de costat les tensions del passat i van lluitar per a recuperar el nivell artístic que havien aconseguit en uns altres temps. Per això van designar com a primer diretor a Francisco Olmos, amb qui van tornar a participar en diferents certàmens. A la seua marxa, en 1958, li va seguir una etapa d’inestabilitat en la qual es van succeir diversos directors: Rafael Beltrán (1958-59); Amadeo Antonino (1959-73); i Onofre Prohens (1973-75).
En 1976 presa el càrrec Francisco Signes Castelló, sota la batuta del qual es tornen a collir alguns èxits en els certàmens provincials de Castelló. La seua etapa s’estendrà fins a 1997, quan el succeeixen Joaquín Ortells (1998-99), José Antonio Rebollar (2000) i Vicente Ortiz (2000-06), fins que en 2006 presa la batuta el vila-realenc Juan José Peláez Vilanova. En aquesta última etapa, la societat ha vist créixer notablement el nombre de músics que la conformen, producte del gran desenvolupament de la seua escola de música.
Associació Musical Santa Cecília d’Almenara
La banda de música d’Almenara, fundada en 1893 pel mestre Cosme Bonet, va tindre una evolució destacada. Dirigida per mestres com Alart i Vicent Royo Bolta, la banda va créixer en qualitat i grandària, aconseguint 50 músics, alguns professionals. Van guanyar un tercer premi en un certamen en 1944. Després de “L’Oncle Blanc”, Francisco Antonio Cerezo va prendre el lideratge en 1955, continuant el creixement i participació en certàmens.
En 1979, entusiastes van recuperar la banda, la van legalitzar com l'”Associació Musical Santa Cecilia d’Almenara” amb José Castelló Martí com a president. Van participar en diversos certàmens, obtenint el tercer premi. L’acadèmia de música es va crear en els anys 80-81, i José Morales Granell va presidir fins a 1987, augmentant actuacions i concerts. Ángel S. Soriano Pérez va assumir la direcció en 1988, impulsant l’escola i afegint instruments de corda.
En la dècada de 1990, la banda va viatjar i va participar en certàmens nacionals i internacionals, incloent-hi Itàlia (1990) i Alemanya. Va haver-hi canvis en la presidència i direcció, amb Ángel Martinez Escudo (2001), Sr. Xesco Guillem Escobar (maig 2004-2005) i Sr. Miguel Bautista Fortuny (2010).
En 2001, l’escola es va reestructurar, contractant mestres especialistes per instrument, i Ángel Martínez Escutia va assumir la direcció de la banda. L’Escola de Música inclou professors de diverses disciplines musicals.
No comments so far.
Be first to leave comment below.