- 25 Maig, 2022 -
Silvia Gómez i José Gisbert, han presentat hui la memòria de l'any 2021 de la Unitat de Prevenció Comunitària, que va estar marcada per la...Silvia Gómez i José Gisbert, han presentat hui la memòria de l’any 2021 de la Unitat de Prevenció Comunitària, que va estar marcada per la pandèmia. El nou pla que hauria d’haver-se presentat l’any passat, s’està preparant per a llançar enguany, a causa de la millora de la situació.
Laura Torlà/ Vila-real Informació
La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el responsable de la UPCCA Vila-real, José Gisbert, han presentat hui per la memòria anual de la Unitat de Prevenció Comunitària, corresponent al any 2021, que ha estat marcat per la pandèmia de Covid-19.
Com recorda la regidora, totes les activitats i tasques desenvolupades durant l’any 2021 pel UPCCA han estat condicionades per la pandèmia. Pel que alguns projectes, com les xarrades a les aules dels centres educatius i un altre tipus d’activitats que requerien presencialitat i contacte, es van haver d’adaptar.
Cada quatre anys el govern municipal els exigeix un nou pla, que havia d’implantar-se en 2021, però que la pandèmia també ha retardat. “L’any passat la incertesa continuava marcant l’agenda, però ara ja podem planificar a quatre anys vista”, explica José Gisbert.
Les enquestes sobre drogues que es realitzen cada dos anys en els centres escolars, van mostrar que 2021 ha sigut l’any on menys adolescents han consumit qualsevol tipus de drogues. Els que bevien alcohol abans de la pandèmia van reduir consum, però els que fumaven marihuana van augmentar freqüència, sobretot els xics.
En total, la UPCCA va atendre 114 consultes durant el 2021, 65 més que en el 2020. Tres de cada quatre han sigut dones, entre els 41 i 50 anys, i un 12% menors d’edat. El 63% de les consultes relacionades amb les addiccions, alcohol en primer lloc, seguit de derivats de cànnabis, i després videojocs, mòbils i xarxes socials. El 40% atesos ha sigut ajuda demandada pels pares i el 29% ajuda sol·licitada per l’afectat. En resum, la UPCCA ha atés 74 ciutadans de Vila-real, dels quals prop del 60% ja havia sigut atesos amb anterioritat per aquest servei.
Principals projectes memòria 2021
Malgrat els impediments de la pandèmia, Silvia Gómez assenyala que s’ha pogut desenvolupar el projecte pilot ‘Aon’. “Ho comencem en 2021 i ja estem finalitzant la licitació del contracte, perquè siga un projecte sòlid i consolidat”, explica la regidora.
‘Aon’ és un programa d’oci alternatiu per als caps de setmana, dirigit cap als joves de la ciutat. “Ha nascut de la col·laboració entre l’àrea de Joventut de l’Ajuntament i la UPCCA, on col·laboren quatre regidories en total”, detalla José Gisbert. El projecte és totalment autogestionat pels joves, entre 14 i 25 anys, on tenen a la seua disposició un lloc lliure i saludable per als divendres i dissabtes a la vesprada. “Allunyats d’un oci consumista i d’on si no beus alcohol o et drogues eres rarito”, afig Gisbert.
Els problemes de la salut mental han sigut un altre dels punts que han augmentat a causa de la pandèmia, i que, per tant, la UPCCA ha afegit a programació quant a formació i xarrades. “Com a recurs municipal sanitari, la UPCCA va maldar per donar una resposta a aquests adolescents que s’autolesionaven. Es va crear ‘Respirem optimisme, si a la vida’, una campanya per a la prevenció del suïcidi.
Entre altres dels projectes realitzats durant el 2021, el 10 de març es van celebrar jornades en línia, on van col·laborar fins a 25 UPCCA`s de tota la Comunitat Valenciana. Al juny es va llançar la campanya Aquest estiu toca’, “per a retrobar-se amb els seus iguals, després de mesos sense reunir-se, calia animar-los a perdre la por i eixir de casa”, detalla Gisbert
Amb la volta de les festes de la Mare de Dèu de Gràcia al setembre, les primeres a Vila-real des de la pandèmia, van llançar la campanya en festes ‘Coneiximent’, amb una iaia i el lema de ‘La Covid mai està de festa però sempre està en dansa’.
No comments so far.
Be first to leave comment below.