Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
Vila-real participa en tallers pilot per a orientar la seua estratègia cap a missions d’innovació Vila-real participa en tallers pilot per a orientar la seua estratègia cap a missions d’innovació

- 7 Setembre, 2021 -

El sessió de hui a Las Naves s’ha centrat en identificar reptes urbans mitjançant el diagnòstic participatiu a través del mapatge d'actors i d'iniciatives Vila-real participa en tallers pilot per a orientar la seua estratègia cap a missions d’innovació

El sessió de hui a Las Naves s’ha centrat en identificar reptes urbans mitjançant el diagnòstic participatiu a través del mapatge d’actors i d’iniciatives

Vila-real Informació

El centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València ha iniciat aquest dimarts els tallers formatius del programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d’innovació, organitzat al costat de la Direcció General d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

El programa formatiu està inspirat en la iniciativa ‘Missions València 2030’. Basat en un model d’innovació dirigit a millorar la vida de les persones, aquest es compon de quatre tallers que es desenvolupen entre els mesos de setembre i octubre, que els municipis hauran de replicar en les seues respectives localitats. El primer d’ells, celebrat aquest matí en Las Naves, porta per títol “Identificació de reptes urbans mitjançant el diagnòstic participatiu” i es compon de dos exercicis: el mapatge d’actors i el mapatge d’iniciatives, tenint com a objectiu detectar els principals stakeholders i prendre les millors decisions sobre les estratègies correctes per a involucrar a cada participant.

Tal com ha indicat la directora general d’Innovació en la benvinguda del taller, “des de la Conselleria d’Innovació volem acompanyar als municipis en el camí de la innovació, que desenvolupen la seua estratègia i orienten les seues actuacions a complir amb la triple transició digital, verda i social que estem vivint i que ha d’arribar a cada racó de la Comunitat Valenciana per a ser el territori intel·ligent, sostenible i inclusiu que volem ser”. Aquest acompanyament, afig, “genera molt més impacte des d’un marc de col·laboració com el que s’ha creat entre la Generalitat Valenciana i Las Naves”.

La formació s’ha realitzat de manera presencial i es dirigeix, igual que la resta de tallers, als sis municipis seleccionats per a participar en la iniciativa pilot: L’Alfàs del Pi i Dénia, de la província d’Alacant; Vila-real i Onda, de la província de Castelló; i Ontinyent i Riba-roja de Túria, de la província de València. A més, també han participat els sis municipis triats en la modalitat de seguidors.

El segon taller se celebrarà durant la jornada de la vesprada de manera presencial en les instal·lacions del centre d’innovació, i tractarà sobre la ‘Identificació dels models de ciutat i àrees de rellevància del municipi’ a través de la història visual, una eina que ajuda a imaginar i descriure el futur ideal que ocorreria a conseqüència de l’èxit del projecte.

El dimecres 8 de setembre es desenvoluparà el tercer taller, en el qual s’abordarà la ‘Elaboració d’un marc estratègic’ després de realitzar, primer, un exercici de brainstorming (pluja d’idees) per a idear les diferents missions que contindrà cada àrea de rellevància. En segon lloc, els participants realitzaran una anàlisi estratègica que analitza dues variables de les quals depén l’èxit de la implementació del projecte (necessitats i limitacions), a més d’analitzar les oportunitats que podrien potenciar i escalar el projecte. Per a finalitzar el taller, s’utilitzarà una taula on se situaran les àrees i les missions d’innovació, i per a cadascuna, es decidirà de manera preliminar quin actor liderarà la missió, el calendari i els processos que, a nivell general, han de tindre’s en compte per a garantir la seua posterior validació estratègica i política.

Elecció de missions d’innovació

L’últim taller s’impartirà de manera en línia al llarg del mes d’octubre, i se centrarà en l’elecció de les missions d’innovació per part dels municipis seleccionats per a participar en el programa d’acompanyament.

L’objectiu és la ‘Cocreació d’un catàleg de missions d’innovació’ a través de l’eina de la metàfora de l’arbre, on existeixen elements a eliminar (les branques que sobreïxen), elements a modificar i ajustar (les fulles), elements claus (les arrels) i els fruits que es tradueixen en conclusions o accions concretes. Aquest taller final consistirà, en definitiva, en una anàlisi de validació i iteració amb l’objectiu de fer canvis, millores, ajustos i prioritzar les missions ideades en l’anterior taller.

Després de la conclusió dels tallers, tot el know-how del programa es reunirà en un kit d’eines que consistirà en una recopilació de la documentació utilitzada en cadascuna de les fases, així com una sèrie de plantilles i materials de suport. D’aquest kit podrà aprofitar-se qualsevol localitat que desitge enfocar la seua estratègia d’innovació orientada a ‘missions’ especialment els municipis ‘seguidors’ que es van inscriure en el programa, però no van ser seleccionats: Quart de Poblet, Estubeny, Godella, Sagunt, Silla i Picassent.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *