- 10 Novembre, 2018 -
Balma Llansola. Candidata de Compromís per Vila-real. La societat moderna, on tot es compra i tot es ven, s’enfronta a una crisi de valors...Balma Llansola. Candidata de Compromís per Vila-real.
La societat moderna, on tot es compra i tot es ven, s’enfronta a una crisi de valors derivats del capitalisme. Avui en dia tot està a l’abast de qui té els diners suficients per complir els seus desitjos. Hi ha qui desitja un Ferrari, altres una casa amb piscina a vora platja i uns altres desitgen tindre un fill o una filla i com sempre s’ha dit “amb diners, torrons”.
Des de fa uns anys, s’ha posat de moda l’anomenada gestació subrogada, que no és altra cosa que el lloguer d’un ventre per complir el desig de tindre un fill sota l’argument de l’altruisme i la generositat. Una dona lloga el seu cos durant 9 mesos per fer feliços a uns desconeguts, a canvi, això sí, d’una bona quantitat de diners. Uns diners en contraprestació amb possibles molèsties o problemes que poden derivar-se’n de l’embaràs.
Quantes d’eixes dones generoses coneixeu que decideixen sotmetre’s a un tractament per quedar embarassades i dur el fill ‘d’altres persones’ amb els riscos que això comporta per cedir-lo en el moment del part? Qui cediria el seu nounat sense poder tocar-lo, abraçar-lo, ni tranquilitzar eixa criatura que no coneix més mare que la que l’ha dut a la panxa i l’ha portat al món?
Vos ho diré jo, cap ni una. Sembla que només les dones, les mares que hem viscut eixe moment màgic comprenem que l’altruisme i la generositat no apareixen enlloc. Les dones que lloguen el seu ventre per a gestar nadons ho fan per necessitat econòmica pura i dura, són dones explotades i reduïdes a simple forn on coure un pastís durant 9 mesos. No és casualitat que la major part de dones gestants són procedents de països en vies de desenvolupament com per exemple Tailàndia, La Índia o Ucraïna. En aquests països, es troben algunes de les majors granges de dones destinades a proveir fills a gent adinerada, quasi sempre a homes. Dones sotmeses, sovint nugades a llits i resignades a oferir els seus úters per alimentar les seues famílies. Estem front a una nova forma de tracta d’éssers humans.
L’argument de l’altruisme és l’excusa barata que s’utilitza per negar l’evidència que suposa aquesta pràctica que no és una altra que el tràfic de criatures i la mercantilització del cos de les dones. Una mera incubadora en aquest negoci internacional on qui més diners té pot comprar una vida humana i encarregar-la a l’úter que li semble més adient. I no només això, les ‘mares gestants’, com se’ls anomena, són taaaan generoses que signen contractes on s’especifica la dieta que han de seguir, l’estil de vida que duran durant l’embaràs i renuncien a la filiació. Clar, qui paga, mana. Per no parlar del dret dels pares contractants de realitzar avortaments selectius en cas d’embaràs múltiple o en cas de fetus amb Síndrome de Down per exemple.
Deixem-ho clar, tindre fills no és un dret, és un desig que no pot consumar-se a costa de vulnerar els drets de les dones. Hi ha qui desitja ser milionari, però tot no pot ser. Entendre un fill com un dret propi implica la seua cosificació i el converteix en un producte de compra-venda. Qui es preocupa dels drets dels xiquets nascuts de ventres de lloguer? Estes criatures són arrancades dels braços de la seua mare, perden el dret de criar-se amb elles i de conèixer el seu origen.
A l’estat espanyol alguns partits neoliberals reivindiquen la necessitat de regular els ventres de lloguer, tot ignorant que aquesta pràctica ja està regulada. De fet, la gestació subrogada està prohibida i tipificada com a delicte en el Codi Penal amb penes de fins a 5 anys de presó. La normativa Europea també es posiciona contra la regulació d’aquesta pràctica, perquè atempta contra els drets i la dignitat de les dones i dels infants.
Tot i això, al nostre país la demanda és creixent i les empreses que ofereixen estos serveis proliferen. Empreses que no es conformen amb anunciar-se a internet, sinó que a més organitzen jornades informatives arreu del país per donar a conéixer tots els detalls de la compra-venda i acabar de convèncer aquells que desitgen perpetuar-se genèticament a través d’un ventre de lloguer. Una d’aquestes empreses disposada a oferir els seus serveis als veïns de València ha hagut de cancel·lar la seua jornada informativa prevista per a aquest cap de setmana, atesa l’onada de crítiques i la convocatòria d’una concentració davant l’hotel on anava a tindre lloc la xarrada. Més de 100 organitzacions feministes es mobilitzen hui 10 de novembre amb una concentració a les 12 del migdia per reivindicar un món lliure de la mercantilització de les dones i dels infants.
Una societat democràtica que es preocupa pel benestar dels seus xiquets i xiquetes i que lluita per la igualtat de dones i homes, no pot permetre el comerç amb éssers humans. Nosaltres continuarem la nostra lluita en contra d’aquest tipus de violència que atenta contra les dones i els bebés. Aturem el tràfic de persones, acabem amb els ventres de lloguer.
*Hui dissabte a les 12.00 hores en l’Avinguda Corts Valencianes, número 58 de València, tindrà lloc una concentració contra els ventres de lloguer convocada per un centenar d’organitzacions feministes.
Altres opinions de Balma Llansola
No comments so far.
Be first to leave comment below.