- 5 Juliol, 2017 -
La jutgessa Amparo Salom ha destacat que és una eina que estalvia els elevats costos econòmics i de temps dels judicisLa jutgessa Amparo Salom ha destacat que és una eina fonamental que suposa un important estalvi dels elevats costos
Vila-real Informació
La regidora d’Educació, Mónica Mañas, i l’intendent general cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, han acompanyat el vicerector de l’UJI Miguel Ángel Moliner i la directora de la Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real, Carmen Lázaro, en la inauguració del curs d’estiu de l’UJI ‘Mediació Policial. La mirada de l’altre’. El curs s’impartirà en les instal·lacions de la prefectura de la Policia Local de Vila-real del 5 al 7 de juliol.
La jutgessa Amparo Salom ha destacat que és una eina fonamental per a millorar el sistema judicial perquè suposa un important estalvi dels elevats costos econòmics
Amparo Salom, magistrada-jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Vila-real, actualment en comissió de serveis com a jutgessa del Jutjat Penal número 18 de València, i membre de l’associació Fòrum Judicial Independent, ha defensat avui la necessitat d’aplicar la mediació policial en tots els àmbits de la justícia en la ponència que ha impartit per a inaugurar el curs d’estiu de la Universitat Jaume I ‘Mediació policial: la mirada de l’altre’.
Salom ha destacat que la mediació és una eina fonamental per a millorar el sistema judicial perquè suposa un important estalvi dels elevats costos econòmics i de temps que suposa la celebració d’un judici; per l’elevat grau de compliment que s’aconsegueix en els acords als quals s’arriba a través de la mediació (entorn del 88% segons l’últim informe del Parlament Europeu), i, sobretot, perquè “a través de la mediació policial es pot solucionar el conflicte que hi ha darrere de la comissió d’un delicte, i es poden evitar conflictes futurs, alguna cosa que no s’aconsegueix a través d’un judici perquè quan acaba el procés penal, el conflicte subjau. A més, la mediació també permet detectar problemes socials i realitza una labor d’educació cívica i ciutadana fonamental”.
La jutgessa ha explicat que potenciar la mediació no és la panacea, “lloc que també és necessari realitzar una important inversió en mitjans econòmics i materials per a actualitzar les institucions judiciales espanyoles”, però si que ha recomanat invertir i potenciar aquest sistema, ja que els resultats demostren la seua efectivitat, alhora que aporta un altre avantatge: dóna més protagonisme a la víctima. En aquest sentit, Amparo Salom ha lamentat que els jutges encara hagen de treballar amb una la Llei d’Enjudiciament Criminal que data de l’any 1882, «una llei l’única finalitat de la qual era castigar al culpable, i en la qual la víctima amb prou faenes té drets, es veu atropellada per un procediment que damunt s’eternitza».
En aquest sentit, ha explicat que les últimes modificacions de la llei i l’Estatut de la Víctima han millorat alguna cosa la situació però no prou.
La magistrada ha explicat de forma detallada com es pot aplicar la mediació policial en les diferents fases d’un procediment judicial: recerca o instrucció, judici i execució de la sentència. “La mediació cap en totes les fases del procés judicial i només hi ha un límit legal per a la seua utilització, els casos de violència de gènere” ha indicat. Salom ha defensat la seua utilitat en casos de delictes menors, ja que si gràcies a la mediació s’aconsegueix reparar el dany provocat a la víctima, els judicis se celebren de forma més ràpida i la pena es pot reduir a la meitat.
Així mateix, ha indicat alguns dels delictes més comuns en els quals la mediació sol ser més indicada, com els conflictes veïnals, les picabaralles familiars o alguns tipus de baralles. “Encara que la mediació no funcione en aquests casos, no és cap fracàs –ha indicat la jutgessa- ja que el mer fet que ambdues parts tinguen un espai privat per a expressar-se té un efecte apaivagador sobre els ànims i prevé conflictes i delictes futurs”.
Per a finalitzar, la magistrada també ha defensat la necessitat de millorar les retribucions dels advocats d’ofici, de manera que s’igualen els seus honoraris independentment de la durada del procés judicial, ja que, en la seua opinió, aquest fet, “unit al desconeixement que encara existeix sobre aquesta eina, provoca que no s’aposte per la mediació tot el que es deuria”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.