- 12 Juny, 2018 -
Benlloch i Escrig avancen els detalls generals dels comptes que són un 0,60% menors als de l’any passat que en l’apartat d’aliança s’incrementen en...Benlloch i Escrig avancen els detalls generals dels comptes que són un 0,60% menors als de l’any passat que en l’apartat d’aliança s’incrementen en un 20,51% i que en inversió hi ha 1,6 milions un 35,4% menys. També la despesa corrent experimenta un lleuger increment, amb 20,5 milions d’euros (un 1,31% més) i, en recursos humans, es dotaran 21 places més per a programes especials per a les àrees de Serveis Socials, Urbanisme, Contractació i Tresoreria
Vila-real Informació/S.N.
Aques matí s’ha sabut que per fi el pressupost municipal de 2018 s’aprovarà divendres que ve, amb tots els informes tècnics i d’Intervenció favorables. “Per fi després de sis mesos i davant les greus dificultats urbanístics que travessem i que ens persegueixen des de fa anys hem aconseguit que tancar el pressupost municipals”, assegura Escirg. El pressupost ascendirà a 45.912.000 euros i entre altres coses, destaca la creació de 21 places per a programes especials de contractació en les àrees de Serveis Socials, Contractació, Tresoreria i Urbanisme. La despesa corrent suposa 20,4 milions d’euros i, en l’àmbit de préstec, s’han consignat 2.646.093 euros,dels quals 20 milions corresponen a préstec heretats dels governs del Partit Popular. Els capítols d’aliança amb la societat civil (convenis i subvencions) asecendeixen a 3.313.747 euros, un 20,51% més que l’any passat. També s’incrementa, un 31%, la consignació per a l’àrea de Serveis Socials en diferents capítols. En inversió, es reserven 1,6 milions d’euros, un 35,4% menys que el 2017.
L’alcalde ha destacat l’esforç realitzat per a poder desbloquejar el pressupost i aprovar-lo amb tots els informes a favor. Benlloch recorda que, si no s’ha pogut aprovar fins ara, “ha sigut pel deute urbanístic heretat dels governs del PP, tal como consta també en els informes tècnics que l’alcalde ha fet constar en la memòria d’alcaldia que acompanyarà l’aprovació del pressupost”.
El pressupost municipal de 2018 ascendirà finalment a 45.912.000 euros, després de la modificació de crèdits dels comptes de 2017 s’aprovarà també en el mateix Ple per al pagament de la productivitat endarrerida als funcionaris o l’increment de les ajudes a l’escolarització infantil fins als 50.000 euros, entre uns altres. “el que generarà una situació caòtica durants uns dies per a regidors i treballadors municipals per la convivència dels dos documents”. “És un pressupost responsable, social i que segueix apostant per la nostra aliança amb la societat civil perquè la ciutat avance”, assenyala Escrig.
La responsable d’Hisenda ha desgranat algunes de les xifres generals dels comptes, que incrementen en un 31,36% (863.462 euros) es partides destinades a l’àrea de Serveis Socials i reforcen els convenis i subvencions amb entitats locals en un 20,51% més fins arribar als 3.313.747 euros. En aquest capítol, destaquen noves col·laboracions amb les protectores d’animals SOS Manada i Gats de Barri (5.000 euros per a cadascuna), el Sindicat de Regs (20.000 euros en conveni i 150.000 euros en una línia de subvencions per a l’ús sostenible de l’aigua), Creu Roja, a la qual se li suplementa el conveni anual fins als 140.000 euros, altres 105.000 euros per a la Fundació Caixa Rural o 79.000 euros en un conveni amb Lluïsos per a l’adaptació de la seu, amb la contraprestació que poder fer ús municipal de les instal·lacions. Els 20.000 euros per a Afervil, els 8.500 euros de la Associació Cultural Flamenca Andalusa o els 98.010 euros per a la restauració de patrimoni cultural, com la restauració de l’orgue de l’església Major o els cors de Sant Pasqual i el Crist de l’Hospital són unes altres de les previsions per a 2018.
També la despesa corrent experimenta un lleuger increment, amb 20,5 milions d’euros (un 1,31% més) i, en recursos humans, es dotaran 21 places més per a programes especials per a les àrees de Serveis Socials, Urbanisme, Contractació i Tresoreria. “En el capítol de préstecs i interessos, anem a pagar 2.646.093 euros, dels quals 20 milions corresponen a préstecs heretats del Partit Popular. Préstecs, per cert, quasi impossibles d’amortitzar i amb interessos de fins al 5,05%, enfront dels 0,39% del que acabem de subscriure”, incideix Escrig. Les inversions, per la seua banda, es xifren en 1.613.202 euros, un 35,41% menys que en 2017, en els quals destaquen els 250.000 euros reservats per a habitatge social. La major part de les inversions es finançaran amb recursos propis i venda de sòl, deixant només 671.000 euros de previsió de finançament via préstec.
“La quantitat que hem reservat per a inversions és menys de la meitat del crèdit que hem subscrit per a fer front al pagament de l’urbanisme del PP, la qual cosa dóna compte de la situació en la qual ens col·loca contínuament la nefasta gestió urbanística dels anteriors governs del Partit Popular”, lamenta l’alcalde. En aquesta línia, Benlloch ha destacat diversos fragments dels informes d’Intervenció que ha fet constar en la Memòria d’Alcaldia per a l’aprovació del pressupost, que assenyalen als 4,3 milions d’euros en resolucions urbanístiques notificats a finals d’any com la principal causa de la desviació de l’estabilitat pressupostària del municipi, esmorteïda pel pla d’ajust aplicat a finals de 2017. L’informe també apunta a “l’elevat nivell d’incertesa” respecte a futures resolucions judicials que puguen afectar a la ciutat.
“Incertesa és la paraula que millor marca la gestió a la qual ha hagut de fer front aquest equip de govern i que fa que, d’un moment a un altre, ens vegem obligats a pagar quantitats milionàries que desestabilitzen els comptes i bloquegen, com ha succeït fins ara, l’aprovació dels pressupostos. En aquesta situació, hem actuat com sempre, sota els principis de responsabilitat i prudència, perquè els empastres del PP no obstaculitzen l’avanç de la ciutat i en aquesta línia continuem apostant per les entitats socials i l’aliança amn la societat com es desprén de les dades que ha facilitat la regidora, encara que ens hem retardat en el pagament dels convenis i aquest és un fet que lamentem”, apunta Benlloch. També ha lamentat que la situació no permet ser àgils ni fer una gestió eficaç. “Mentre a altres municipis debaten a que destinar el superàvit, a Vila-real tenim dèficit, vam incomplir el Pla Econòmic Financer de 2017 i sols hem destinat 1,6 milions a inversions totalment necessàries, malgrat aixó, ens enorgulleix que les persones hàgen sigut sempre la nostra prioritat i no les obres faraòniques i les grans inauguracions”. indica.
Així, José Benlloch ha aclarit que les places més per a programes especials d’ocupació per a Urbanisme volen donar eixida a problemes com el Pai Madrigal o la Carretera d’Onda i en el cas de Tresoreria, per a un pla especial de recaptació. També ha valorat els esforços municipals en les reclamacions del Jurat d’Expropiació i que han suposat un estalvi important per a les arques municipals i ha recordat la necessitat d’agilitzar la revisió puntual del PGOU que permeta reconvertir i reclassificar els terrenys. “Volem arribar a la xifra màxima d’acords amb els propietaris dels expedients damunt la taula, que poden arribar a una trentena, i que mai podran superar les quanties fixades pel Jurat amb una fórmula que ens permeta pagar el 50% en el primer any y la resta de firma fraccionada però sense interesos, ho faríem amb fons propis, i així no hi hauria augment de l’endeutament municipal que és d’un 52% i així eliminaríem els riscos, o també amb convenis urbanístics en forma d’aprofitaments a canvi d’altres terrenys, però sempre de manera voluntària i sense cap imposició”, conclou.
No comments so far.
Be first to leave comment below.