Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  

- 24 Maig, 2016 -

Xavi Ochando. Portaveu de Compromís per Vila-real i regidor de Joventut i Participació Ciutadana. En Vila-real, Compromís ja porta cinc anys treballant perquè els... Polítiques on tots hi comptem

Xavi Ochando. Portaveu de Compromís per Vila-real i regidor de Joventut i Participació Ciutadana.

En Vila-real, Compromís ja porta cinc anys treballant perquè els veïns i veïnes puguen participar activament en la política municipal. Des d’aleshores hem estat referents tot activant eines de participació i transparència, com el Consell de Participació Ciutadana o el Nou Reglament de Participació, que ens ha permès fer passos històrics a Vila-real amb la creació dels Pressupostos Participatius o l’Escó Ciutadà, que possibiliten als ciutadans fer propostes.

La Participació Ciutadana és una de les àrees en les quals Compromís ha apostat més fort des què vam entrar a l’Ajuntament. Hem cregut fermament en la seua revitalització i importància. Com sempre dic, allò més important d’un polític no és saber parlar, sinó saber escoltar.

Fruit d’eixe treball constant, ara fa dos setmanes vam rebre la visita del conseller de Transparència i Participació, Manuel Alcaraz, i de la Directora General, Aitana Mas, en reconeixement al treball que a Vila-real s’ha realitzat, però també per a prendre nota dels diferents mecanismes de Participació Ciutadana que ací han estat referents no només a nivell local o provincial, sinó també en tot allò que té a veure amb el País Valencià.

Però quan ens vam fer càrrec de la regidoria, no és que vam haver de començar de zero, sinó que la regidoria, directament, no existia com a tal. Només crear-la vam reactivar el mateix Consell de Participació Ciutadana, quan feia més de dos anys que no es reunia, i des d’aleshores hem anat avançant creant eines de Participació i Transparència pioneres. De fet, el Consell de Participació, en cada convocatòria ha anat sumant noves associacions i s’ha convertit en el més actiu de tota la província amb 47 entitats representades.

Però, sobretot, el que més interès ha despertat en la Generalitat ha estat la creació de manera pionera, ací a Vila-real, coincidint amb el 25è aniversari de la Carta dels Drets dels Xiquets de les Nacions Unides, del Consell de Xiquets i Xiquetes.

Es tracta d’una de les ferramentes més importants en la transició de la Democràcia Representativa a la Democràcia Participativa, o el que és el mateix, de la democràcia d’una vegada cada quatre anys a la que s’exerceix tots els dies.

Perquè es tracta d’educar als més joves de Vila-real en la cultura de la Participació Ciutadana, que coneguen millor els mecanismes que tenen al seu abast de manera que el dia de demà siguen persones que s’impliquen activament per tal de millorar la societat que els envolta. Una proposta que va ser pionera a Vila-real, a més a més segueix creixent amb la implicació ja de 12 centres educatius i de 49 xiquets i xiquetes, 27 titulars i 22 suplents.

No obstant això, la seua importància no només resideix en què estos alumnes poden ser els que demà estiguen al capdavant d’associacions o del Consell de Participació, sinó que és també un espai on es formen en valors, com la convivència, la integració, la consciència crítica i on debaten de forma directa amb la Corporació Municipal les seues propostes sobre parcs, mobilitat, temps d’oci i totes les polítiques municipals que els interessen.

Tal i com s’arreplega en la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Xiquets, hem de possibilitar i garantir la participació dels menors en la vida i les decisions de canvi del municipi, donant-los un paper protagonista en la seua transformació.

Perquè algunes persones diuen, “els joves són el futur” i jo els dic: “No, els joves són el present, el que passa és que sense ells no hi ha futur”. Doncs ja és hora de que comencem a escoltar-los i a preparar-los amb la finalitat que el dia de demà siguen persones compromeses i participatives.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *