- 21 Juliol, 2022 -
La Casa de l'Assut acull aquesta vesprada l'acte oficial de reconeixement com a raça internacionalLa Casa de l’Assut acull ha acollit l’acte oficial de reconeixement com a raça internacional
Vila-real Informació
L’Ajuntament de Vila-real rep de manera oficial als representants dels col·lectius que treballen per la pervivència del gos rater valencià amb motiu de la declaració internacional d’aquesta raça, molt arrelada a la ciutat, per la Federació Cinológica Internacional (FCI). La Casa de l’Assut del Termet ha acollit aquesta vesprada a les 20.00 hores aquest acte amb el qual el consistori vol distingir la labor realitzada per totes les persones que han lluitat per aquest reconeixement internacional i que des de fa dècades treballen per la pervivència del gos rater.
A la recepció oficial, presidida per l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, can assistir representants del Club Espanyol del Rater Valencià (Cerva), amb el seu president, el vila-realenc Joan Quemades, al capdavant; Manuel Carda, president de l’Associació Local del Gos Rater; el criador Batiste Soriano, els exemplars de gos rater del qual han sigut decisius per a l’avaluació de la raça per part de la Reial Societat Canina d’Espanya; així com altres aficionats i criadors. També assistiran el president de la Comunitat de Regants de Vila-real, Pasqual Broch, la regidora de Tradicions, Noelia Samblás, i altres representants de la corporació municipal.
El passat 24 de juny, la Federació Cinológica Internacional va declarar el gos rater valencià, també dit fusterier, com a raça internacional, culminant així el treball del Cerva i l’associació del gos rater de Vila-real, única a la Comunitat Valenciana, per al reconeixement d’aquesta raça. En aquest sentit, els criadors i aficionats vila-realencs, com Batiste Soriano, Blas Batalla o la família Portalés, han sigut claus per a la pervivència de la raça, a més de per a acreditar la seua puresa, la qual cosa suposa “un orgull per a la ciutat de Vila-real, que realitza així una important aportació a la cultura valenciana”, tal com destaca l’alcalde, José Benlloch.
L’origen del vincle entre Vila-real i la raça fusterier no s’ha pogut determinar però és a partir de principi del segle XX quan es generalitza coincidint amb l’auge del cultiu de la taronja, per la qual cosa aquest reconeixement posa també en valor la tradició agrícola i el seu paper en el desenvolupament de Vila-real.
L’Ajuntament de Vila-real ha mostrat el seu suport al reconeixement internacional del gos rater i per això el Ple municipal va aprovar la declaració d’aquesta raça com a patrimoni cultural i històric de Vila-real; a més, la Regidoria de Tradicions ultima una escultura en homenatge. Amb el reconeixement per part de la FCI es fa un pas més per a fer possible la cria i exhibició a tot el món del gos rater valencià i suposa una projecció del patrimoni històric i cultural de Vila-real més enllà de les nostres fronteres, que a més contribueix a mantindre’l viu per a les futures generacions.
No comments so far.
Be first to leave comment below.