- 26 Octubre, 2021 -
El ple d’octubre aprova per unanimitat l’adquisició de sòl per a fer possible una millora en la canalització d'aigües residuals en el marc del...El ple d’octubre aprova per unanimitat l’adquisició de sòl per a fer possible una millora en la canalització d’aigües residuals en el marc del projecte de supressió de la depuradora de Vora Riu. A més, donarà suport a l’ampliació del permís de maternitat i paternitat, no adquirirà els llibres LGTBI censurats i millorarà el servei de biblioteques i sales d’estudi
A.K.Herrando/Vila-real Informació
El ple d’octubre celebrat en l’Ajuntament de Vila-real ha començat en l’aprovació del pagament de l’IBI de l’exercici 2020 pel Centre de Tecnificació Esportiva (CTE) per 53.000 euros i l’abonament per despeses com la utilització de faxos i fotocopies per 13.000 euros. Per altra banda, s’ha aprovat per unanimitat que els dies 17 de maig i 26 de desembre de l’any 2022 siguen, com és costum, festivitat local a la ciutat.
Per unanimitat, també s’ha aprovat l’expedient de crèdits extraordinaris o la desestimació del recurs extraordinari d’un funcionari que reclamava una plaça on no complia amb tots els requisits demandats. El Consell jurídic de la C.Valenciana ha donat la raó a l’Ajuntament i per aquesta raó, s’ha procedit a desestimar la seua petició. Un altre dels dictàmens del plenari ha sigut la proposta del regidor de Comerç, Diego Vila, en la que es dona suport a la declaració del 25 d’octubre com a dia del comerç local.
Aigües residuals
El Ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat per unanimitat un tràmit necessari perquè l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) execute el projecte de supressió de la depuradora de Vora Riu i la construcció d’una nova connexió amb la depuradora d’Almassora. Amb el suport de tots els grups municipals, el Ple ha donat llum verda a l’expedient de crèdits extraordinaris amb el qual es finançarà l’expropiació de terrenys per a fer possible una millora en la canalització d’aigües residuals en el marc del projecte de supressió de la depuradora de Vora Riu.
El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha detallat que l’import de l’expedient de crèdits ascendeix a 170.000 euros, amb els quals es pagarà l’expropiació de sòl a 14 propietaris per a posar el terreny a la disposició de l’EPSAR. Obiol ha detallat que el consistori ja tenia reservada aquesta quantitat i que els retards en l’execució del projecte d’eliminació de l’estació depuradora de Vora Riu són “imputables a l’EPSAR, pel fet que aquest organisme ha optat per sotmetre aquest projecte a una avaluació ambiental complexa, la qual cosa ha provocat demores”.
Cal recordar que l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals ha previst una inversió de 2,8 milions que donarà una solució definitiva a una estació obsoleta, insuficient i amb repercussions ambientals importants. De fet, la depuradora de Vora Riu, construïda en 1978, arrossega greus deficiències, que no tenen solució, i que costen cada any al voltant de 90.000 euros a l’Ajuntament de Vila-real per cànon d’abocaments.
Recuperació del patrimoni històric
Entre les mocions presentades per la resta de grups polítics, Compromís per Vila-real ha demanat la recuperació del patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat espoliat pel Bisbat de Sogorb-Castelló a Vila-real. El portaveu ha explicat que la llei franquista va permetre que l’església immatriculara 30.000 propietats que no els pertanyien. En el cas de Vila-real, posen com a exemple, l’edifici dels Lluïsos o la Capella del Pilar. A més, recorden que l’ajuntament s’ha fet càrrec de despeses que no havia d’assumir com la porta de San Pasqual o el manteniment del rellotge de l’Església Major.
La moció no ha comptat amb el suport de la resta de grups que hi han al·ludit que aquests propietats mai han sigut ni històricament ni legalment propietats del consistori perquè “en Vila-real no té cap sentit presentar aquesta proposta”. En el torn de votacions, Unides Podem s’ha abstingut i la resta han votat en contra. Irene Herrero, portaveu de Vox, ha explicat que “Compromís no te cap competència per encetar aquesta qüestió, si així ho creuen, presenten una denúncia i no en el ple per quedar bé amb els veïns”. El mateix motiu ha presentat Ciutadans per explicar el seu vot en contra i també s’han sumat PP i PSOE. El regidor, Adrián Casabó, té la sensació que “quan a l’esquerra se’ls acaben les propostes, recorren a l’Església catòlica. Ja van intentar que l’església pagarà l’IBI i van deixar d’insistir quan es van adonar que no suposava una gran quantitat en els pressupostos”. A més, ha resumit com els edificis que Compromís exposa no han sigut mai de la ciutat i els demana que “es preocupen pels assumptes que preocupen als veïns com la pujada del gasoil o la llum”. Per acabar, Casabó ha destacat: “Hem d’agrair el que fa l’església cada dia per la ciutat”. Per últim, el segon tinent d’alcalde, Emilio M.Obiol, creu que aquestes “és un conflicte absurd” i recorda que des del consistori es treballa en la millora del patrimoni local amb la compra, per exemple, del Gran Casino o el Teatre Tagoba, a més de la restauració de la Torre Motxa o l’alberg del Botànic Calduch. El regidor de Territori també ha afegit que “Vila-real no s’entendria sense l’església, en la que treballem junts i col·laborem”.
Ampliació permís de maternitat i paternitat
La portaveu de Compromís per Vila-real, Maria Fajardo, ha demanat fer força des de totes les administracions perquè aquesta proposta “no quede en un calaix” i des del Govern Central aposten per complir l’ampliació del permís de maternitat i paternitat. Aquest permís, que ja ha sigut ampliat al cap de setze setmanes, s’espera que arribe fins a les vint-i-quatre. La moció ha comptat amb el vot a favor de tots els grups polítics menys Vox que ha votat en contra. L’explicació de la seua portaveu, Irene Herrero, és perquè “no és competència de l’administració local sinó de l’Estat”. José Ramon Ventura Chalmeta ha explicat la seua votació a favor “perquè som nosaltres qui portem la proposta en el programa i qui està estrenyent al Govern per aconseguir-ho”.
El regidor s’ha atrevit a fer un símil en el qual, “si abans es podien perdre dotze mesos de les nostres vides per la formació militar, també es deuria poder ara pel naixement d’un fill”. Ciutadans comenta com aquestes mesures ajuden no només a millorar la conciliació familiar sinó a reduir l’escletxa salarial i fomentar la natalitat. Per la seua part, Dora Llop, del PP, ha comentat que no només s’han d’ampliar els permisos també cal defendre la llibertat dels pares en l’elecció de l’educació dels seus fills i complir el que prometen “sense marejar a la ciutadania”. Per últim, des del PSOE, Alvaro Escorihuela es mostra esperançador i creu que abans que s’acabe la legislatura, s’arribarà a les vint-i-quatre setmanes de permís.
Millora del servei de biblioteques i sales d’estudi
Ciutadans ha presentat una moció en la qual sol·liciten millorar aquest servei que afavoreix que la ciutadania tinga esperit crític. I destaca que “el reconeixement de ciutat educadora no ha de tindre només una sala d’estudi oberta a mitja jornada”. A més, recorda la falta de biblioteques o sales d’estudi en la zona est de la ciutat. La proposta ha comptat amb el vot a favor de tots els grups polítics, ja que “cal democratitzar el coneixement” com assegura José Ramon Chalmeta.
Irene Herrero vol més implicació del consistori, perquè “el mobiliari i personal és molt poc”. Fajardo recorda que encara queda molt per fer perquè en aquesta ciutat on “va destacar la tardana reobertura de les biblioteques quan si es feien altres activitats com els bous”. I per part dels populars, asseguren que l’equip de govern fa deu anys que endarrereixen una “biblioteca del s. XXI”. I recorden la moció que van presentar en gener del 2020, amb la unanimitat de la resta de partits, per ampliar els horaris de les sales d’estudi en època d’exàmens pel que esperen que des de Ciutadans “tinguen més sort”. Finalment, Eduardo Pérez, recorda que Vila-real no té res per a envejar a altres ciutats en matèria de biblioteques perquè amb poc més de 50.000 habitants és de les poques amb una biblioteca central, dos de proximitats (BUC i Pilar) i una infantil, sense contar la de la UNED. A més, recorda que “si no haguérem de continuar pagant les sentències urbanístiques que va deixar el PP, podriem millorar aquests serveis”. Així mateix, es compromet a analitzar el trasllat a la BUC per avançar i no deixar a la zona est i la zona del Tàrrega sense sales d’estudi.
Pagament beques
El Partit Popular per Vila-real ha presentat una moció en la qual exigeix que s’abone el pagament de les beques als estudiants que fa mesos que les esperen. Per aquesta raó, el portaveu i regidor, Adrián Casabó, demana que Conselleria d’Universitats actue amb celeritat i no endarrerisca més aquest pagament que tan necessari és per a frenar la incertesa de no saber si les famílies podran fer front als costs dels estudis.
La proposta ha sigut aprovada amb unanimitat, però entre les explicacions de vot, des d’Unides Podem assenyalen que el vot a favor es dona perquè per primera vegada assenyalen que el problema del retard es deu a la pandèmia i no al “govern socialista comunista bolivarià”. Per altra banda, des de Vox, creuen que la moció s’ha presentat tard perquè des de Conselleria ja han anunciat que van a procedir amb l’abonament i d’aquesta manera, només aconseguiran que en poques setmanes “el consistori es “penge una medalla que no li pertany”.
Domingo Vicent explica com des de Ciutadans ja van preguntar sobre aquesta qüestió a les Corts i la resposta va ser la mateixa que als universitaris: no cap. I assegura: “la incompetència del Botànic ha obligat els estudiants a cercar altres alternatives com són els treballs precaris que empitjoren el seu rendiment acadèmic”. Des de Compromís destaquen com un partit que tant ha retallat l’educació, ara la defense. I per últim, el PSOE, amb el seu recent regidor d’Universitats, Eduardo Pérez, explica que aquesta moció “té una part de veritat, que és el mateix que dir que té una part de mentida. No és veritat que cap alumne haja hagut d’avançar diners i haja hagut de deixar d’estudiar perquè quan un alumne demana una beca, te exempció de pagament de la matrícula”. A més, Pérez comenta que el Partit Popular “ha sigut el grup polític que més ha retallat en educació, van expulsar 15.000 estudiants de les universitats per l’augment de les taxes, ja que volien una universitat només per a les elits. Amb el govern de Puig s’hi han reduït ja un 20% de les taxes i s’han augmentat les beques que han passat d’una a sis”.
Cultiu de la literatura i distribució de llibres sense censura
La moció de Compromís per Vila-real correspon a una de les últimes polèmiques derivades que un jutjat censurara uns llibres en els centres educatius de Castelló de la Plana. Finalment, aquesta retirada se’n va anul·lar ahir mateix i en defensa del col·lectiu LGTIB i la defensa de la diversitat, el grup vol que Vila-real adquirisca aquests exemplars. La mesura no ha avançat perquè no han volgut acceptar l’esmena del PSOE, en la que haurien votat a favor tant el grup socialista com Ciutadans i PP. I és que tal com explica el regidor, Javier Serralvo, no poden acceptar una moció perquè “Vila-real no pot decidir quins llibres es compren, això és competència del cap de la biblioteca”. Santi Cortells ha comentat que no hi han acceptat una esmena en la qual es canvia els tres punts que plantegen i a més, creuen que la ciutat no “continua afavorint la diversitat, sinó que, en tot cas, començaria a fer-ho”. Una de les crítiques més dures a la moció ha sigut per part de Vox que considera inacceptable aquests llibres que “adoctrinen als nostres fills”.
Finalment, amb el vot favorable de tots els grups municipals a excepció de Vox s’ha aprovat la moció amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que se celebrarà el pròxim 25 de novembre.
La sessió plenària ha estat presidida per la primera tinenta d’alcaldessa i alcaldessa en funcions, Sílvia Gómez, davant l’absència de l’alcalde, José Benlloch, que en aquests dies es troba a Estrasburg exercint les seues funcions com a president de la delegació espanyola del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa. Davant aquesta presidència, Casabó ha volgut donar-li l’enhorabona perquè ha demostrat que “altres tipus de presidència són possibles en les que no se’ns talla en els debats i es fa sermons després de cada punt”. A més, demana a “l’alcaldessa” que ajude a organitzar una reunió, ja que “fa 108 dies que espere una resposta per reunir-nos“.
No comments so far.
Be first to leave comment below.