- 27 Juliol, 2021 -
Sílvia Gómez ha explicat com l'aposta per la innovació és per la ciutat un eix essencialSílvia Gómez ha explicat com l’aposta per la innovació és per la ciutat un eix essencial
A.K.Herrando/ Vila-real Informació
La Càtedra d’Innovació Ceràmica ‘Ciutat de Vila-real’ de la Universitat Jaume I de Castelló ha presentat la tercera de les accions en ruta, la fira Destaca en Ruta 2021 que se celebrarà el 23 i 24 de setembre a Orpesa. Vinaròs l’any 2017 va ser la primera ciutat que va acollir la fira en altre lloc que no fora Vila-real. En el 2019 va ser el torn de la Vall d’Uixó i aquest any serà el d’Orpesa. En aquesta ocasió es promou la transferència científica i tecnològica a través de quatre àrees temàtiques: innovació i emprenedoria, nous materials per a l’economia circular, estratègies ‘smart’ regionals en l’entorn rural, i reinvenció del turisme en l’era postpandèmia.
L’acte oficial de presentació realitzat al campus de Riu Sec ha comptat amb la participació de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; la directora general d’Internacionalització de la Generalitat Valenciana, M. Dolores Parra; l’alcaldessa d’Orpesa, Araceli de Moya; la primera tinent d’alcalde i coordinadora general d’Alcaldia de Vila-real, Sílvia Gómez, i el director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica ‘Ciutat de Vila-real’, Juan B. Carda, així com personal tècnic, empreses i entitats col·laboradores en aquest esdeveniment centrat en el coneixement.
Carda ha explicat com l’objectiu d’aquest tipus d’esdeveniments és aproximar el coneixement científic de les universitats a la societat perquè “el coneixement no coneix fronteres” i és important divulgar la ciència entre els més joves. També ha explicat com serà la fira en Orpesa que contarà en dues jornades.
En la primera de les jornades el dia 23 de setembre es realitzara una sessió inaugural en el recinte ferial d’orpesa i es prepara una zona expositiva de les empreses innovadores de la zona. A més, es realitzara una jornada de transferència entre grups d’investigació de l’UJI i les empreses col·laboradores. Estarà molt present en aquesta edició el debat i la conversa sobre emprenedoria, era postpandèmica de les empreses i desenvolupament de nous materials per afavorir l’economia circular.
Per altra banda, la primera tinent d’alcalde de Vila-real, Silvia Gómez, ha assegurat que “l’aposta per la innovació que hem fet a Vila-real no pot entendre’s de manera aïllada. Som conscients del talent que hi ha a la província i, per això, vam decidir que era fonamental començar a estendre l’ecosistema de la innovació per tot el territori”. A més, Gómez ha explicat com va nàixer l’aposta per la innovació en la ciutat de Vila-real quan l’equip de govern va arribar a l’Ajuntament l’any 2011 amb el 26% d’atur i amb el malestar que moltes empreses locals se n’anaven a altres municipis.
Per aquesta raó, l’alcalde, José Benlloch, que no ha pogut acudir a l’acte, va estudiar junt amb el seu equip les necessitats que tenia Vila-real i una de les més clares va ser prioritzar les polítiques d’innovació. Aquesta mesura, que no podien fer sols, va tindre la col·laboració de la Universitat Jaume I amb una aliança en què es va incloure la seu de l’UJI a la ciutat i la ‘Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real’. La tenient ha acabat el seu discurs afirmant que “junts (tots els municipis) som més forts”.
Per la seua part, l’alcaldessa d’Orpesa, Araceli Moya, ha explicat que el seu municipi és eminentment turístic, però volen apostar per altres sectors com és l’industrial perquè és “l’única forma de generar riquesa més enllà del turisme”. “Volem oferir treballs estables i de qualitat i pensem que la indústria és la protagonista en aquest model. Per això, estem molt satisfets que Orpesa siga seu de la fira, perquè és un pas més per a avançar cap a la innovació. Esperem estar a l’altura” ha explicat.
La directora general d’Internacionalització de la Generalitat Valenciana, M. Dolores Parra, ha destacat la importància de transferir a les empreses i la societat el treball d’investigació i la innovació que es realitza perquè es done a conéixer el que s’està fent, s’aprofiten els recursos disponibles i es puga aplicar. Així mateix, ha assenyalat que una fira com aquesta “ens posiciona com a territori i és molt interessant per als municipis perquè, si bé és important no abandonar els sectors tradicionals cal diversificar per a avançar”.
Per últim, la rectora Eva Alcón ha subratllat la importància de buscar sinergies per avançar i donar resposta als nous desafiaments socials, econòmics i ambientals. “Des de l’UJI apostem per la transferència del coneixement i creem espais de trobada i reflexió per avançar com societat” ha explicat.
Per això, ha insistit en el fet que “des de la Universitat Jaume I defensem la importància d’apostar pel coneixement de qualitat i la innovació per a avançar cap a nous escenaris econòmics i donar respostes que generen més i millors oportunitats per a la societat en el seu conjunt”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.