- 5 Maig, 2017 -
L’Ajuntament i la Generalitat signen un conveni per al foment de la rehabilitació de casesVila-real Informació/Soumaia Nejjar
Vila-real compta amb molts habitatges de més de 50 anys a causa de la seua història i el seu patrimoni, malgrat que els últims anys s’ha optat més per adquirir cases d’obra nova en lloc de reformar i adequar les que ja n’hi havia, el que ha derivat en molts casos en el despoblament de zones com el centre i el nucli antic de la ciutat. Per altra banda, també hi ha famílies i sobretot gent major que segueix vivint en cases d’aquesta antiguitat encara que no es compleixen uns requisits mínims de seguretat el que pot suposar un perill per a la seua integritat física. Per a pal·liar aquesta doble problemàtica, la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques, encapçalada per María José Salvador, va acordar en una reunió prèvia el passat 2 de maig junt amb cinquanta ajuntaments de la Comunitat, entre els quals es trobava el de Vila-real, un conveni, que serà signat imminentment per part de l’alcalde, José Benlloch, que té com a objectiu principal el foment de la rehabilitació, regeneració i renovació edificatòria. El regidor de Territori, Emili Obiol, ha detallat avui que l’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat, pretén facilitar la comunicació entre les parts, és a dir, ciutadans, empreses, tècnics i administracions, promoure actuacions d’edificació reformatòria, la regeneració urbana i també fomentar la comunicació entre els professionals de la construcció.
Obiol ha explicat que amb aquest conveni l’Ajuntament també es compromet a formar part de la xarxa d’Oficines d’Informació i Rehabilitació, OIR, que com el seu nom indica, “serà un punt d’informació per als ciutadans, professionals i empreses, que es preveu que estiga situada en les dependències de l’Ajuntament i estiga molt accessible per a tots, que servirà sobretot per a contribuir a difondre la cultura de la rehabilitació”, ha indicat el regidor. A aquest espai, se sumaran campanyes de conscienciació, materials informatius i continguts específics a la web municipal. L’edil ha contat que no només les administracions autonòmiques han pres consciència d’aquesta situació, sinó que el Govern també treballa en un avantprojecte de llei que incideix molt en la cultura de la rehabilitació. L’Ajuntament, derivat d’aquest acord amb Obres Públiques, es compromet a formar part d’un Observatori i també d’una Taula de Rehabilitació, tot per a assolir els objectius abans esmentats.
Per altra banda, altra de les accions municipals que es preveuen, és l’elaboració d’una Ordenança Municipal que haurà d’estar llesta abans del 28 de juny del 2018, que obligue als habitatges a tindre ‘en regla’ l’Informe d’Avaluació d’Edificis, IEE en castellà i que és com l’ITV de la casa, que indique l’estat en el qual es troba l’edificació. “Malgrat l’obligatorietat de comptar amb aquest document, no totes les cases ho tenen i tampoc s’ha exigit per part de l’Administració municipal, per tant, la nova ordenança incidirà en la implantació de l’IEE”, ha assenyalat Obiol.
Col·laboració Conselleria
Emili Obiol ha subratllat que Habitatge no aporta una quantia econòmica directament per al desenvolupament de les accions derivades de l’acord però aportarà recursos tècnics i professionals per a la futura Oficina d’Informació i Rehabilitació. “Conselleria ajuda directament a resoldre aquesta situació amb les ajudes que destina a la rehabilitació d’habitatges que es poden trobar a la web de l’Ajuntament i algunes de les quals estan vigents o han sigut convocades fa ben poc. El regidor de territori ha conclòs destacant que el conveni sorgeix sobretot de la preocupació de les Administracions per la seguretat dels veïns i veïnes i que el seu compliment tindrà un gran impacte en l’economia local pel que fa a les empreses que es dediquen a la regeneració i reforma d’edificis.
No comments so far.
Be first to leave comment below.