Dissabte, 23 de Novembre, 2024  |  
El Fons Valencià per la Solidaritat i la GVA signen un conveni de col·laboració El Fons Valencià per la Solidaritat i la GVA signen un conveni de col·laboració

- 26 Gener, 2022 -

Aquesta unió servirà per fortificar i consolidar la cooperació internacional El Fons Valencià per la Solidaritat i la GVA signen un conveni de col·laboració

Aquesta unió servirà per fortificar i consolidar la cooperació internacional

Vila-real Informació

El Fons Valencià per la Solidaritat i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana han signat, a la Casa dels Mundina de la ciutat de Vila-real, un conveni per a desenvolupar el projecte d’educació per al desenvolupament “Un Fons de Valors. El compromís del municipalisme valencià amb la cooperació al desenvolupament”, el qual s’executarà en l’àmbit municipal valencià durant l’any 2022, exercici en el qual el Fons Valencià compleix 30 anys de treball per un desenvolupament amb justícia social i sostenible des de l’àmbit local valencià.

A l’acte de la signatura del conveni han participat Rosa Pérez, Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana; Xelo Angulo, Directora General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana; Javi Serralvo, Tinent d’Alcalde de Vila-real i Portaveu de l’Equip de Govern; Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià per la Solidaritat i Regidor de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vila-real; Verònica Ferri, Vicepresidenta del Fons i Regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Canals; Ramon Vidal, Secretari del Fons i Alcalde de L’Olleria; Vicent Mahíques, Tresorer del Fons i Alcalde de Barxeta; Rosa Martínez, Vocal del Fons i Tinent d’Alcaldessa de L’Alcúdia; Mariola Galiana, Vocal del Fons i Tinent d’Alcaldessa d’Elx; Ferran Lloret, Vocal del Fons i Tinent d’Alcalde de Pedreguer; Rafa Mateu, Vocal del Fons i Alcalde d’Estivella; David Garcia, Vocal del Fons i Alcalde de Nules; Vicent Marrades, Vocal del Fons i Alcalde de Corbera; i Raquel Caballero, Vocal del Fons i Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva. També ha participat l’equip tècnic del Fons, encapçalat pel Gerent de l’entitat, Esteve Ordiñana, així com altres membres de la corporació vila-realenca.

Els objectius del projecte, motiu de la signatura del conveni entre el Fons i la Conselleria, són enfortir i ampliar la solidaritat i el compromís dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana amb la cooperació internacional al desenvolupament, l’acció humanitària i l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global des de l’àmbit local, així com sensibilitzar a la població valenciana sobre la necessitat, ara més que mai, de la importància de la cooperació internacional al desenvolupament per aconseguir un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible arreu d’un món globalitzat. Altres finalitats del projecte és que les entitats locals sòcies el Fons Valencià siguen reconegudes per la societat valenciana, tant per l’eficàcia dels seus processos de desenvolupament amb enfocament municipalista com pel seu lideratge en la contribució de polítiques locals de cooperació per al desenvolupament, i per generar una consciència crítica de ciutadania global. També es realitzarà un exhaustiu treball d’investigació que faça valdre el treball realitzat pel municipalisme valencià solidari en els darrers 30 anys, a través del Fons Valencià per la Solidaritat, desenvolupat sobre la base de determinats valors claus i específics de la cooperació descentralitzada i municipalista.

Per tal d’acomplir els objectius del conveni, el Fons organitzarà diferents activitats. Per una banda es realitzarà un curs de formació per a enfortir les capacitats de les entitats locals sòcies del Fons en matèria de cooperació i vinculació amb l’entitat. Per altra banda, es realitzarà un conjunt d’activitats en 10 localitats de la Comunitat Valenciana (una exposició itinerant que valorarà la cooperació internacional municipalista i descentralitzada; un taller de cuina del Sud enfocat al públic adult i amb el qual es relacionarà valors com la solidaritat i la cooperació; un taller de rapsodes destinat al públic adolescent i juvenil amb qui es contraposaran inquietuds enfront de les dels i les joves del Sud; i una activitat lúdica de sensibilització per al públic infantil i familiar on es transmetran valors com el de la cooperació i el respecte a la diversitat). A més, a altres 5 municipis membres del Fons es realitzaran esdeveniments on es projectarà un documental que es realitzarà als països del Sud on coopera el Fons amb el qual, mitjançant testimoniatges directes de persones beneficiàries, es plasmarà la transformació de les seues realitats gràcies al municipalisme valencià solidari. Per últim, es desenvoluparà un treball d’investigació sobre la cooperació des dels valors del municipalisme i la descentralització per generar coneixement sobre la trajectòria del Fons Valencià en els seus 30 anys de funcionament, així com un estudi sociològic sobre la percepció relativa a la cooperació internacional per part de la població de la Comunitat Valenciana.

La població que es beneficiarà directament amb el projecte “Un Fons de Valors. El compromís del municipalisme valencià amb la cooperació al desenvolupament”, el qual té un termini d’execució de 12 mesos i una inversió total de 190.940,70 euros (78,6% provinents de la Generalitat, i 21,4% del Fons), serà la ciutadania de les entitats locals sòcies del Fons, que representen quasi el 50% de la població de la Comunitat Valenciana, i indirectament es beneficiaran la resta de ciutadans i ciutadanes de les entitats locals no sòcies del Fons.

Durant la signatura del conveni, la Consellera Rosa Pérez ha destacat “la importància de descentralitzar la cooperació internacional, doncs des de l’àmbit municipal els nivells d’incidència i transformació social s’eleven pel coneixement més exhaustiu de la realitat local”. Per la seua banda, la Directora General Xelo Angulo ha assenyalat “la implicació del món municipal en la cooperació internacional exerceix un paper fonamental que se secunda des de la Generalitat, perquè la crisi sanitària ens ha ensenyat que només units i treballant de manera coordinada serem capaços de superar els desafiaments als quals ens enfrontem com a humanitat”. El President del Fons, Álvaro Escorihuela ha valorat la signatura del conveni com a “transcendental per a continuar enfortint el Fons Valencià per la Solidaritat com a una eina necessària per a treballar per un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible als països del Sud”, i el Tinent d’Alcalde de Vila-real i Portaveu de l’Equip de Govern, Javi Serralvo ha transmés “el caràcter solidari de les entitats locals valencianes i l’elevada incidència que té una cooperació municipalista i descentralitzada”.

A més, la ciutat de Vila-real ha acollit durant la jornada la reunió de la Junta Executiva del Fons, en la qual, entre altres, s’ha fet seguiment dels diferents projectes i convenis de l’associació, s’han ratificat altes de noves entitats locals sòcies del Fons (Llíria, Aielo de Malferit, Favara, Moixent i Quartell), s’ha treballat el programa d’activitats per a 2022 i s’ha aprovat la declaració “La cooperació i la solidaritat com a resposta integral a les crisis globals de pobresa, desigualtat i la COVID19. En defensa de les organitzacions socials, de les persones defensores de drets humans i de la política de Cooperació Internacional per al desenvolupament.” del Consell Valencià de Cooperació.

Fons Valencià per la Solidaritat

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 132 entitats locals valencianes sòcies (123 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *