- 10 Juliol, 2021 -
L'associació de paleontologia dóna a conéixer l'espècie coneguda més antiga de la provínciaL’associació de geologia i paleontologia dóna a conéixer l’espècie coneguda més antiga de la província de Castelló
A.K.Herrando/ Vila-real Informació
Begoña Poza del Grup Guix de Vila-real al costat d’Andrés Santos–Cubedo i Sergi Meseger de la Universitat Jaume I i Carlos de Santisteban de la Universitat de València acaben de publicar un treball en el qual descriuen una nova espècie de dinosaure, el Portellsaurus sosbaynati, que va viure a la província de Castelló fa uns 130 milions d’anys.
El grup Guix, associació que naix en el 1993 i realitza excavacions i prospeccions geològiques i paleontològiques en la Comunitat Valenciana, ha sigut el responsable de la logística en les excavacions i en la preparació del material. El grup vila-realenc ha aportat tant recursos econòmics, personals, com a eines necessàries en el procés d’extracció i preparació del material prèvies a l’estudi.
Tal com realitzen des de fa anys, han col·laborat també en diferents excavacions i prospeccions a la comarca dels Ports, i en aquest treball en concret en l’estudi del material de Portellsaurus, la descripció i la realització de les figures de l’article científic publicat en la prestigiosa revista nord-americana PLOS ONE . I encara que puga semblar que la pandèmia ha dificultat el seu treball, la paleontòloga reconeix: “De fet, ens va ajudar. Com que no vam poder realitzar eixides al camp i estar molts dies confinats a casa, vam poder centrar-nos en un estudi com aquest que necessita que se li dedique molt temps”.
En l’actualitat, el grup Guix es troba immers en diferents projectes. “Estem treballant en dues línies. D’una banda, seguim amb investigacions paleontològiques i per l’altre, en la divulgació científica dels resultats. Així, ara mateix estem col·laborant amb la regidora d’Educació, Aida Beteta, en un projecte per a divulgar la paleontologia amb troballes com aquest entre l’alumnat dels centres educatius de Vila-real, projecte que es va iniciar fa un parell de mesos en l’IES Professor Broch i Llop” assegura Poza.
El Portellsaurus sosbaynati
El curiós nom triat respon, tal com ens compta Begoña Poza, a la intenció de dedicar una nova espècie al geòleg espanyol Vicente Sos Baynat: “El Dr. Sos Baynat va ser un destacat científic de la seua època, que va nàixer a Castelló i que va estudiar i va divulgar la riquesa geològica de la nostra província. La seua carrera investigadora li va portar a rebre en 1965 el Premi Nacional de Ciències per la Reial Acadèmia de Ciències, entre molts altres premis. Malgrat això, no s’havia dedicat cap espècie paleontològica en el seu honor, i si a altres científics, per la qual cosa pensem que calia solucionar aquest deute científic cap a la seua persona i trajectòria científica”. A més, el Portellsaurus sosbaynati també combina el lloc on va ser trobat, el jaciment del Mes de Curolles-II de Portell (Castelló) i el vocable grec sauros (fardatxo) per la seua gran semblança amb aquest rèptil.
Nova espècie
El nou dinosaure és, a més, l’espècie de dinosaure coneguda més antiga de la província de Castelló, ja que les dues úniques espècies descrites fins avui Morelladon i Vallivonavenatrix tenen entre 126 i 127 milions d’anys, mentre que Portellsaurus s’acostaria als 130 milions d’anys d’antiguitat. L’holotip s’ha descrit basant-se en un dentari dret quasi complet, d’un individu gran (6 a 8 m).
El treball publicat en PLOS ONE, descriu els fòssils d’un nou gènere i espècie de dinosaure estiracosterno. Els estiracosternos van ser animals de grandària mitjana a gran, amb un polze proveït d’un espolón, amb orificis nasals engrandits i amb una dieta a base de plantes.
Segons els estudis realitzats, Portellsaurus està estretament emparentat amb el dinosaure xinés Bolong (Barremiense tardà – Aptiense primerenc) i l’africà Ouranosaurus (Aptiense tardà) de Niger, però sembla poc probable que l’exemplar espanyol del Barremiense primerenc pertanga a un d’aquests dos gèneres més recents.
Amb aquesta nova troballa la Comunitat Valenciana es converteix en la tercera autonomia per darrere d’Aragó (10) i Catalunya (5) en nombre d’espècies de dinosaures no avianos descrites, amb quatre noves espècies.
Grup Guix Vila-real (fundat en 1993)
És una associació que naix en 1993, amb la intenció de defensar i difondre el ric patrimoni geològic que la província de Castelló té. Seguint els objectius de l’associació, des del seu origen executen nombroses activitats, entre les quals destaquen excavacions i prospeccions geològiques i paleontològiques en la Comunitat Valenciana, destacant jaciments com els d’Almenara, Begís, Cinctorres, Portell o Morella.
La publicació d’articles científics en revistes nacionals i internacionals sobre jaciments fòssils, com els de dinosaures de la comarca dels Ports (Castelló). O la participació en congressos tant d’àmbit nacional com internacional. En el món de la divulgació científica han editat o col·laborat en l’edició de llibres com “Dinosaures a Cinctorres“, “Vertebrats mesozoics a la província de Castelló“, “Dinosaures: rèptils terriblement grans” o el CD interactiu “Ana, un jaciment de dinosaures interactiu”. Han organitzat o col·laborat en l’organització de diferents exposicions geològiques i paleontològiques com “Dinosauria“, “ANA, un jaciment viu”, o “Dinosaures d’Ibèria”. Des de fa anys van organitzant i col·laborant en la realització de cursos, tallers i simposia. Ha sigut distingida amb el premi Protagonistes de Vila-real a la Investigació i Ciència per la labor desenvolupada durant el 2003.
No comments so far.
Be first to leave comment below.