- 24 Gener, 2018 -
L’acte serà el dia 17 de la mà de l'AVL amb experts que parlaran sobre el monarca, la història, la cultura, la legislació i...L’acte se celebrarà ací el dia 17 de la mà de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb investigadors i experts parlaran sobre el monarca i sobre la història, la cultura, la legislació i el patrimoni que va deixar. L’esdeveniment “és una manera ideal d’agermanar tots dos municipis i de rendir, al mateix temps, homenatge al fundador, a més de conventir-se en un eix vertebrador”
S.N./Vila-real Informació
La planta tercera de l’Hostal del Rei, immoble emblemàtic de Vila-real i que és un dels últims reductes històrics dela ciutat que la lliguen amb el seu passat ‘reial’ ha acollit quest matí la signatura del conveni entre els ajuntaments de Vila-real i Alzira juntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) s’han unit per a difondre la figura i l’època del monarca fundador d’ambdues ciutats i del Regne de València. D’aquesta manera, la ciutat prendrà el relleu a la capital de la Ribera Alta i celebrarà enguany la II Jornada Jaume I celebrarà la seua segona edició a Vila-real, gràcies a l’acord subscrit per l’alcalde, José Benlloch, amb el seu homòleg a Alzira, Diego Gómez, i el president de l’AVL, el vila-realenc Ramon Ferrer. La formalització oficial ha comptat amb la presència dels regidors de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, i de Cultura, Eduardo Pérez, així com de l’arxiver municipal, Vicent Gil, tots ells col·laboradors de la iniciativa.
“És un orgull per a nosaltres poder fer oficial aquest acord en un espai tan significatiu a nivell històric per a la nostra ciutat, ja que el mateix rei va demanar la seua creació poc després de fundar la vila medieval i dos anys després va morir a Alzira, on ja en 2016 van organitzar la primera jornada centrada a difondre la seua figura i l’època que va marcar el monarca”, explica Benlloch. “Vist l’èxit i interès suscitats, Vila-real ha sol·licitat a l’AVL la coorganització de la sessió, de manera que el pròxim 17 de febrer serà la nostra ciutat la que aculla aquesta trobada, en la qual es donaran cita investigadors i estudiosos sobre la figura d’aquest emblemàtic personatge i el llegat que ens va deixar”, apunta.
En aquest sentit, Ramon Ferrer destaca que “Vila-real i Alzira estan unides perquè ambdues comparteixen part de la seua història amb el monarca, que els va donar la vida i els privilegis que hui perduren i aquesta és una manera ideal d’agermanar tots dos municipis i de rendir, al mateix temps, homenatge al fundador”. Segons ha avançat Ferrer, seran sis les conferències a càrrec de catedràtics i experts les que es realitzaran el pròxim dia 17 a Vila-real, el programa detallat del qual es donarà a conèixer en breus. “Tots els estudiosos del segle XIII han de prendre com a referència el que va succeir a les dues ciutats i assistir a les jornades, ja que en elles d’abordaran temes que l·lustren a la perfecció el que va suposar la reconquista i els canvis que va dur a la societat valenciana, passant de ser un territori oriental i musulmà, a ser occidental i cristià”.
Per la seua banda, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha assegurat que “per a nosaltres és un honor comptar amb els privilegis que el monarca ens va deixar i per açò volem aprofitar la figura de Jaume I per a mantenir les nostres arrels, els nostres nexes d’unió amb els pobles del país, ja que el rei és un eix vital per a la vertebració”. A més, manifesta que “Vila-real i Alzira són peces clau de la història, ja que estan unides pel pas del rei, que va fundar la primera en 1274 i va morir dos anys després a la nostra ciutat que va deixar un important llegat, En el nostre cas, encara conservem un dels murs de l’antic palau i a Vila-real segueix dret i intacte l’edifici”. “Signar aquest conveni permetrà agermanar ambdues ciutats gràcies al fundador i també enriquir-nos i compartir coneixements cada any en una de les dues ciutats, gràcies als experts”, apunta.
Benlloch ha agraït a l’AVL la seua col·laboració permanent i ha afirmat que aquestes jornades contribuiran a potenciar les marques de ciutat, com la de Congressos o de Ciutat Educadora. “En breus celebrarem les nostres festes fundacionals, que són un motiu d’alegria per a tots i aquesta iniciativa servirà per a enfortir el coneixement de la nostra història i l’orgull per les nostres tradicions i la nostra cultura, que compartim amb Alzira, amb qui des d’avui tenim un element més d’unió”, assegura. L’alcalde també ha fet referència a la campanya ‘Salvem l’Hostal del Rei’ i ha recordat que hui dia dos de les quatre plantes han sigut venudes per part d’una entitat bancària salvada amb els diners de tota la societat a un propietari privat i “la qual no ha tingut cap sensibilitat per a contribuir a preservar un element tan propi i únic per a Vila-real”.
D’aquesta manera, el conveni entre les dues parts planteja la coorganització de les jornades de forma alterna amb la l’objectiu d’instaurar-se de forma permanent i “apropar territoris amb un punt de partida comú com és el monarca i que ens identifica com un únic poble”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.