- 4 Maig, 2017 -
Es plantegen campanyes en mitjans o jornades informatives en els centres docentsEls cursos de FP que més demanda tenen entre els vila-realencs són: perruqueria, cuina o disc-jockey
Vila-real Informació
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha reunit aquest matí a membres de l’Associació d’Empreses de Maquinària i Béns d’Equip per a la Indústria Ceràmica (Asebec), representants de la Conselleria d’Educació i la Taula de Formació Professional de Vila-real, creada en el marc del projecte Ciutat Educadora, per a cercar solucions conjuntes a la necessitat de mà d’obra qualificada en la indústria provincial. D’aquesta manera, Vila-real posa per primera vegada en una mateixa taula de treball les principals parts implicades en una problemàtica doble: d’una banda, la urgència de personal format per a la indústria i, de l’altra, les dificultats d’inserció laboral dels joves.
“Els empresaris d’Asebec ens van traslladar les dificultats que estan tenint per a poder atendre la necessitat de mà d’obra qualificada en les seues indústries. Una manca de personal que és greu i que ens ha de fer reflexionar sobre el model formatiu que hem creat en aquest país”, assenyala Benlloch. “Per açò”, afegeix, “vam creure que el millor era, no limitar-nos a escoltar els seus problemes, sinó posar-nos ja a treballar i ajuntar en una mateixa taula empresaris, formadors i Administració”.
El resultat de la trobada ha sigut una jornada de reflexió sobre possibles mesures a escometre en el futur, que es plasmaran en accions concretes; entre elles, una campanya de suport institucional per part de l’Ajuntament de Vila-real a través de diferents mitjans per a “prestigiar la formació professional i conscienciar tant a estudiants com a les famílies de les possibilitats que ofereixen els cicles d’FP associats a la indústria, amb una inserció laboral del 100% dels alumnes”, detalla Benlloch.
“Ens trobem en una situació paradoxal, perquè, mentre que les indústries calculen que tenen 300 llocs de treball per cobrir per falta de personal format en àrees com a soldatge, caldereria o electromecànica, els cicles d’FP sobre aquestes matèries que s’ofereixen en els instituts de Vila-real quasi no tenen demanda. I uns altres, com els de perruqueria, cuina o disc-jockey estan plens. És a dir, tenim un desajust greu entre oferta i demanda al qual, com a institució, hem de donar resposta en la mesura de les nostres possibilitats”, detalla la regidora d’Educació, Mónica Mañas. “Per açò és tan interessant posar en comunicació directa a empresaris i centres docents, juntament amb la Conselleria i l’Ajuntament, una cosa que no s’havia fet fins ara, per a cercar solucions conjuntes a un problema que és de tots, perquè estem parlant d’economia, de formació dels nostres joves i de lluita contra l’atur”, adverteix Benlloch, qui agrega que el consistori posarà els recursos municipals a l’abast de la iniciativa per “fer pedagogia” i prestigiar l’FP com a itinerari formatiu i laboral entre els joves de Vila-real. Per a açò, es plantegen qüestions com accions i campanyes en mitjans o la celebració de jornades informatives en els centres docents. La primera d’elles tindrà lloc dimarts que ve, 9 de maig, en Fundació Flors, on acudiran responsables d’Asebec per detallar a alumnes i familiars de 3r i 4t d’ESO les possibilitats dels cicles de formació professional. Altres mesures plantejades en la trobada són la possibilitat que les empreses posen a la disposició dels centres les seues instal·lacions per a la realització de pràctiques o la sensibilització dels alumnes per part dels mateixos col·legis i instituts.
A més de Benlloch i Mañas, la trobada ha comptat amb el president d’Asebec, Juan Vicente Bono, empresaris integrats en l’entitat, directors de centres docents i l’inspector provincial d’Educació Rogeli Santamaría.