- 21 Març, 2022 -
El document situa al vianant i als transports alternatius en el centre del futurEl document situa al vianant i als transports alternatius en el centre del futur
Vila-real Indormació
L’Ajuntament de Vila-real compta per primera vegada amb un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), un document que ha sigut ja avalat per la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, i que permetrà al municipi continuar avançant en el foment d’accions, infraestructures i serveis que faciliten l’accessibilitat i els desplaçaments en transport públic, per als vianants, ciclistes o en vehicles de mobilitat personal, entre altres objectius.
El pla, impulsat des de la Regidoria de Territori, a través del departament de Mobilitat, consolidarà i ampliarà mesures en les quals ja treballa de manera transversal l’Ajuntament com la implantació d’un servei de transport urbà gratuït i no contaminant, el bus Groguet, la creació d’una xarxa de carrils bici que connecte els principals pols d’atracció de l’activitat econòmica i social, l’obertura d’aparcaments dissuasius per a reduir l’impacte del trànsit rodat en la zona centre, la modernització del servei públic de lloguer de bicicletes, Bicivila’t, la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics o el desenvolupament de nodes de transport en punts clau com l’estació de ferrocarril.
“El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible és un document crucial per al futur de la mobilitat a la nostra ciutat; és fruit d’anys de treball d’anàlisi, diagnòstic i planificació, en els quals també ha tingut molt de pes la participació ciutadana, i que ens encamina en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Urbana 2030 per a dissenyar una ciutat que situe a les persones en l’eix de la mobilitat, fomentant la qualitat de vida des del respecte al medi ambient i l’accessibilitat”, explica el regidor de Territori, Emilio M. Obiol. L’edil subratlla que una de les principals conclusions del treball d’anàlisi realitzat en el PMUS és que “a Vila-real es donen les condicions idònies per a implantar maneres de transport sostenibles –a peu, amb bicicleta o en transport públic- amb la finalitat d’aconseguir una mobilitat sostenible”.
Objectius i mesures
Per a aconseguir-ho, el pla estableix una sèrie d’objectius, molts dels quals ja formen part de l’agenda de treball de l’Ajuntament de Vila-real, com són un transport col·lectiu de qualitat que afavorisca el seu ús enfront del vehicle privat, la creació d’itineraris accessibles per a la mobilitat a peu, gestionar l’oferta d’estacionament, sensibilitzar sobre la mobilitat sostenible i promoure un ús racional del vehicle privat, a més de fomentar l’accessibilitat universal. Afavorir l’ús de la bicicleta o els vehicles de mobilitat personal com els patinets com a manera habitual de transport, aconseguir una distribució urbana de mercaderies i productes àgil i ordenada, millorar la xarxa viària urbana, implantar una gestió eficient del trànsit o impulsar la intermodalitat per a aconseguir un ús eficient de les diferents maneres de transport són altres línies que fixa el document.
Per a aconseguir aquests objectius, el pla estableix una sèrie de programes a desenvolupar com són la supressió de barreres físiques a la mobilitat, per a millorar la permeabilitat per als vianants i ciclistes en punts com la N-340, l’AP-7, la via del ferrocarril o la séquia Major. També proposa el desenvolupament d’itineraris per als vianants i noves accions per a millorar l’accessibilitat que faciliten el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda. En l’apartat de mobilitat ciclista s’insta a continuar en la línia de la modernització del servei Bicivila’t i la implantació de punts d’estacionament de patinets; respecte al transport públic, es consolida l’aposta pel bus Groguet, així com pels nodes intermodals com el que ja està desenvolupant en l’estació de trens i es proposen actuacions de futur com la creació d’un altre intercanviador en la Bàscula. El pla també defineix possibles accions per a la millora viària i de l’estacionament, en la línia del treball que ja desenvolupa l’equip de govern a través del Pla de millora d’aparcaments, amb punts de pàrquing dissuasius i per a residents. Els plans de millora de la mobilitat en centres tractors com a polígons, centres esportius, educatius, sanitaris o comercials també s’inclouen entre els programes de treball, a més de l’impuls a la reducció de la contaminació acústica i atmosfèrica, entre altres. Per al desenvolupament del PMUS es contemplen diferents propostes d’implantació com la creació d’una Oficina Municipal de Mobilitat, a més d’un Pla de conscienciació ciutadana.
No comments so far.
Be first to leave comment below.