- 8 Gener, 2022 -
Coneix quines són les diferències i similituds entre la ciutat de la Plana Baixa i la portuguesaConeix quines són les diferències i similituds entre la ciutat de la Plana Baixa i la portuguesa
A.K.Herrando/Vila-real Informació
Si fem una xicoteta recerca per internet tractant de buscar el nom del municipi de la província de Castelló, en moltes ocasions apareix un altre ‘Vila-real’. Una localitat amb el mateix nom, però escrit de distinta manera i que està a 878 km de distància de la ciutat de la Plana Baixa. A més del nom, també comparteix amb Vila-real el nombre d’habitants, ja que ambdues compten amb poc més de 50.000 habitants. En el cas de la ciutat portuguesa, la xifra assoleix els 51.850 habitants, un poc més que Vila-real que compta amb 51.130 persones. El municipi portugués, està situat al districte de Vila Real, a la regió del Nord i a la Subregió del Douro.
Pel que fa a l’àrea, Vila Real és prou més gran amb 378,8 km² mentre Vila-real compta amb 55,12 km². Pel que respecta als esports, el futbol és el més practicat i en aquest cas, tenen diversos equips de futbol encara que destaca el Sport Clube de Vila Real, el Abambres Sport Clube i el FC Diogo Cão.
Els llocs més emblemàtics
De la mateixa manera que Vila-real té la plaça Major, el paratge de l’ermita o esglésies com l’Arxiprestal o Sant Pasqual, Vila Real destaca per altres zones emblemàtics.
Casa de Mateus
Situada als afores de la ciutat, la Casa de Mateus és un palau del segle XVIII dissenyat per Nicolau Nasoni, un arquitecte que és considerat en l’actualitat un dels pares de l’arquitectura de la ciutat de Porto. És sens dubte un dels monuments més importants de tot el nord de Portugal.
La Casa de Mateus és famosa per ser un dels exemples més impressionants de l’arquitectura barroca civil a Portugal. El seu interior, que es pot visitar en una visita guiada, alberga un xicotet museu, una biblioteca, una capella i uns impressionants jardins.
Parque du Corgo
Aquesta zona es considerada el ‘gran pulmó’ de la ciutat. El parque du Corgo es troba a la vora del riu Corgo i té quasi 33 hectàrees de terreny.
A Vila-real el símil més gran podria ser el paratge de l’Ermita i la ruta botànica a vora del riu Millars.
Iglesia de Sao Pedro
D’origen barroc, l’església de Sant Pere va ser construïda l’any 1528 per ordre de l’abat de Mouçós. Com en la majoria de les esglésies portugueses, els taulells són els grans protagonistes, i en aquest cas un enorme mosaic cobreix la capella major.
Destaca a més pel seu retaule i pel seu impressionant sostre daurat.
Capela Nova
Aquesta xicoteta església és sens dubte una de les més curioses de Vila Real per la seua forma, especialment estreta. Igual que la Casa de Mateus, la seua arquitectura també s’atribueix a Nicolau Nasoni i mescla l’estil barroc de la façana amb el renaixentista de la capella.
En el seu interior hi ha diversos murals de taulells que representen escenes de la vida de Sant Pau i Sant Pere, però en la nostra opinió és molt més bonica per fora que per dins.
Encara que aquests són tan sols alguns dels llocs que pots visitar a més de l’Església de São Domingos, l’Església de São Antón o la Capilla de la Misericórdia.
Universitat
De la mateixa manera que Vila-real té la universitat a distància UNED, Vila Real té la Universitat de Trás–us-Montes e Alt Douro o UTAD, una universitat portuguesa que va ser creada en 1986, a partir de l’antic Institut Politècnic de Vila Real. Aquesta universitat té tres àrees d’ensenyament com són l’àrea de Ciències Agràries, l’àrea de Ciències Exactes, Naturals i Tecnològiques i per últim, l’àrea de Ciències Humanes i Socials.
I tu? Has visitat alguna vegada Vila Real? Conta’ns en comentari la teua experiència!
Belén
Curiositats de la vida.. soc de Vila-real i he estat treballant algun temps al Vila Real “falso” com jo li deia.. 🙂
Sabeu que també tenen algo molt paregut a la pilota de frare? Es diu “bola de Berlim” Hem feia molta gràcia quan ne duien a l’oficina..
Es un bon article, enhorabonal! Vaig edeixar allí molts bons amics i molts records.Parabéns, com diuen els vilarealenses