- 6 Març, 2018 -
'Magatzem', 'Privat', 'Lavabos', 'Hòmens', 'Dones', 'Adaptat', 'Wi-fi debades', ‘Obert-tancat’, ‘Endavant, l’atenem en valencià’ i ’Estireu-espenteu’ i l'horari d'obertura del comerç. Aquestes són algunes de...‘Magatzem’, ‘Privat’, ‘Lavabos’, ‘Hòmens’, ‘Dones’, ‘Adaptat’, ‘Wi-fi debades’, ‘Obert-tancat’, ‘Endavant, l’atenem en valencià’ i ’Estireu-espenteu’ i l’horari d’obertura del comerç. Aquestes són algunes de les paraules que facilitarà la Regidoria que es plasmaran en un adhesiu dins de la campanya ‘Retolar en valencià. També es manté activa ‘El nom és Vila-real’, amb noves estoretes de ratolí que es repartiran a diferents entitats. Cortells s’ha referit a l’ús incorrecte del topònim a les xarxes socials i ha explicat que s’han dirigit a aquestes per a corregir-ho
Vila-real Informació/S.N.
‘Magatzem’, ‘Privat’, ‘Lavabos’, ‘Hòmens’, ‘Dones’, ‘Adaptat’, ‘Wi-fi debades’, ‘Obert-tancat’, ‘Endavant, l’atenem en valencià’ i ’Estireu-espenteu’ i l’horari d’obertura del comerç. Aquestes són algunes de les paraules que facilitarà la Regidoria de Normalització Lingüística que es plasmaran en un adhesiu dins de la campanya ‘Retolar en valencià, senyal d’identitat’, dirigida al comerç local i l’hostaleria i que consisteix a lliurar una caixa amb un total de set rètols en valencià a aquells negocis que ho demanen. El regidor de l’àrea, Santi Cortells, ha donat els detalls d’aquesta iniciativa de la Diputació de València a la que s’han sumat diverses localitats valencianes, una d’elles Vila-real. A més, ha presentat la creació d’unes estoretes de ratolí, dins la campanya ‘El nom és Vila-real’, que continua des del 1995 per a donar a conéixer el nom de la ciutat de manera correcta.
La iniciativa facilita als comerços de la ciutat, especialment al sector de l’hostaleria, la retolació dels seus principals cartells indicatius en valencià. “Els rètols estan elaborats amb un material resistent i polivalent i han estat dissenyats per Pablo Ejarque, amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) i els destinataris són restaurants, comerços, bars i cafeteries de la ciutat que estiguen interessats en aconseguir debades la caixa”, ha explicat Cortells, “poden posar-se en contacte amb la Regidoria de Normalització Lingüística, ubicada al carrer de Josep Ramon Batalla, 6, entresòl, o telefonar al 964 547 009 o enviar un correu electrònic a normalitzacio@vila-real.es.
Santi Cortells també ha exposat una nova iniciativa dins de la històrica campanya ‘El nom és Vila-real’, que funciona de manera ininterrompuda des del 1995. “L’objectiu és difondre la correcta denominació de la nostra ciutat amb guinet i erra minúscula, que encara se segueix utilitzant de manera errònia en documents”, indica. “Ja en els seus inicis, l’Oficina de Promoció de l’Ús del Valencià va utilitzar com a imatge de la campanya un dibuix de Quique, que es va plasmar en díptics explicatius de l’escriptura del nom i text de Jacinto Heredia, l’expansió del qual va arribar també a adhesius, clauers, davantals, banderoles, samarretes, motxilles i un llarg etcètera”, manifesta. “La Regidoria vol fer un pas més en la campanya i ara presenta una nova estoreta de ratolí, amb el primer dibuix de Quique per a recordar el nom correcte de Vila-real”, afirma, “denominació oficial i única que es va aprovar per unanimitat en un ple el 27 de febrer de 2006”. Aquesta estoreta, tal com assenyala Cortells, arribarà també als comerços que sol·liciten la caixa de retolació en valencià i a totes aquelles entitats de Vila-real que la sol·liciten, de manera gratuïta.
“El nom de la ciutat és la nostra marca, allò que ens identifica i, si no s’escriu correctament, no solament no ens identificarà, sinó que pot donar lloc a confusions, ja que un simple error en introduir el nom al GPS pot portar-nos a Vila Real, a centenars de quilòmetres d’ací, a Portugal”, assegura.
A més, recorda que la Regidoria de Normalització Lingüística està a la disposició dels locals hostalers de Vila-real de manera permanent per a ajudar-los amb la traducció i correcció de les cartes i menús en valencià i anima els veïns a fer ús del WhatsApp de la Regidoria quan detecten el nom de la ciutat escrit malament, enviant una foto i un breu comentari al 606 395 976. “Tots som responsables de mantenir viva la nostra llengua al carrer, als negocis i al nostre dia a dia, per això esperem que la campanya siga un al·licient més per a fomentar el seu ús i fer més visible la nostra marxa de ciutat”, conclou.
Vila-real a les xarxes
El regidor també s’ha referit a l’ús incorrecte del topònim a les xarxes socials i ha explicat que s’han dirigit a aquestes de manera conjunta amb altres municipis que pateixen un problema similar com pot ser el cas de Vinaròs. “Moltes d’aquestes plataformes es nodreixen de les dades de motors de cerca en els que consta el nom malament, que al seu torn es fixen en l’INE. Ens hem dirigit a aquestes pàgines i en alguns casos hem rebut resposta positiva, per tant, esperem que quan actualitzen la seua base, automàticament xarxes com Facebook es faran ressò del canvi, per tant hem de tindre en compte que depenen de la voluntat d’empreses privades, que són les que han de fer el pas”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.