- 11 Maig, 2021 -
El document incorpora les aportacions dels membres del Consell Agrari es remetrà a la Conselleria com a pas previ a l'aprovació en el Ple....El document, que incorpora les aportacions dels membres d’aquest òrgan, es remetrà a la Conselleria com a pas previ a l’aprovació en el Ple, i està adaptat a la realitat de la ciutat, per la qual cosa inlourà la crema de restes de poda de cítrics, fruiters, oliveres i altres restes agrícoles; crema de canyars, matolls etc. lligada a alguna mena d’aprofitament ramader; crema de marges de cultiu, desbrossament de vorals dels camins i de les séquies de reg; i ús del fumador en activitats apícoles
Vila-real Informació
L’Ajuntament de Vila-real ultima l’elaboració d’un Pla local de cremes que regule la gestió de l’ús del foc en activitats i explotacions agrícoles i ramaderes del terme municipal. Un document que ha sigut consensuat amb els representants del Consell Agrari Local, els qui han pogut realitzar les seues aportacions, “sobre la base de les particularitats de les activitats agrícoles que es realitzen en el nostre municipi, sobretot les que tenen a veure amb la citricultura”, segons ha assenyalat el regidor d’Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta. “Sabem que els agricultors són els principals afectats per aquest pla local i per això els hem donat veu a través de les organitzacions que formen part del Consell Agrari per a escoltar i incorporar les seues propostes”, afig l’edil.
El Pla de cremes és la normativa marc municipal que regula la gestió de l’ús cultural del foc i que incorpora les peculiaritats del territori i els coneixements d’agricultors, ramaders, caçadors, etc. Encara que, com a norma marc, l’activitat de cremes queda regulada per la Llei 3/1993 Forestal de la Comunitat Valenciana i l’Ordre de 30 de març de 1994, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es regulen les mesures generals per a la prevenció d’incendis, l’Ajuntament de Vila-real ha decidit impulsar una regulació pròpia que definisca uns usos del foc adaptats a la realitat agrícola i ramadera del municipi.
En el cas de Vila-real, considerant els tipus de cultius agrícoles que es desenvolupen en el terme i les activitats tradicionals que requereixen l’ús del foc, el Pla local de cremes contemplarà: la crema de restes de poda de cítrics, fruiters, oliveres i altres restes agrícoles; crema de canyars, matolls etc. lligada a alguna mena d’aprofitament ramader; crema de marges de cultiu, desbrossament de vorals dels camins i de les séquies de reg; i ús del fumador en activitats apícoles.
Després de recaptar les aportacions dels membres del Consell Agrari, l’equip redactor del document ha procedit a incorporar-les i “s’ha remés de nou el text als membres del consell per a una segona revisió abans d’enviar el pla a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, competent en prevenció d’incendis forestals perquè informe en relació a aquest”, explica Chalmeta. El pas següent serà l’aprovació del Pla local de cremes per part del Ple municipal. Finalment, tornarà a enviar-se el document a la Conselleria per a l’aprovació definitiva.
Segons detallen des de la Regidoria, l’aprovació del pla per part de la Conselleria d’Agricultura se centra en la zona forestal i en la franja de 500 metres al voltant d’aquesta, mentre que el present Pla abasta tota la superfície del terme municipal, per això, una vegada aprovat per Conselleria, l’Ajuntament elaborarà una ordenança municipal sobre aquest tema, incloent el règim sancionador aplicable per a la zona restant de l’àmbit.
No comments so far.
Be first to leave comment below.