- 29 Octubre, 2018 -
S’han rebut prop de 500 incidències des de la posada en marxa de la campanya i Cortells anima els veïns a canviar la seua...S’han rebut prop de 500 incidències des de la posada en marxa de la campanya i Cortells anima els veïns a canviar la seua ubicació en xarxes. La campanya iniciada recentment perquè els mateixos veïns enviaren cartes -que es poden descarregar a l’apartat de Normalització Lingüística del web municipal es mantindrà perquè “qui ho desitge puga imprimir les missives i enviar-les directament a les entitats que ho consideren
Vila-real Informació/S.N.
A principis del mes d’agost la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real demanava la col·laboració ciutadana per a aconseguir que xarxes socials i localitzadors d’internet utilitzen i normalitzaren el nom oficial i únic de la ciutat des de 2006, com recollia el decret 180/2006 del BOE. Poc més d’una més després, els veïns i internautes, i sense cap notificació oficial donat que els primers canvis s’havien començat a detectar en les últimes hores per part dels usuaris, ja van poder utilitzar les etiquetes de geolocalització per a mostrar als seus contactes de Facebook que resideixen o que han estat a Vila-real.
Hui el regidor de l’àrea, Santi Cortells, ha explicat que hi ha un nou ens que se suma a la llista d’assoliments i és Correos, per tant usa correctament el nom en tots els enviaments i material postal. També el principal motor de mapes Bing, del qual es proveeixen múltiples cercadors i webs a internet, fes servir la nomenclatura única i oficial Vila-real, amb guió i -r minúscula. Després de diversos mesos d’espera i reivindicació, l’empresa finalment ha instaurat en tots els seus mapes el nom de la ciutat tal com es va decidir per majoria absoluta al Ple municipal fa ara 12 anys. “El nom de les coses es desprèn de la voluntat de les persones i en aquest cas, el poble vol que la nostra ciutat s’anomene així i poc a poc hem d’aconseguir que els organismes, empreses i institucions es facen ressò de la nostra voluntat com a poble”, indica Cortells.
El regidor de Normalització fa una crida perquè tothom ho canvie. “Com es pot comprovar en el mapa de Facebook, que es basa en el motor de cerca Bing que no és l’únic i hi ha una desena, altres ciutats del nostre voltant no estan normalitzades, d’igual manera que paratges com l’Ermitori de la Verge de Gràcia que apareix en castellà, però en aquest cas hauríem de dirigir-nos a l’Institut Cartogràfic de la Comunitat que és l’ens que s’encarrega d’això”, apunta.
“Tot i que les grans empreses no ens solen donar resposta oficial a les nostres peticions, hem comprovat que han procedit a donar resposta a la nostra demanda”, indica Cortells, alhora que assegura que “a partir d’ací, hem iniciat un procediment per aconseguir que es normalitzen altres espais de la ciutat, que en els mapes virtuals continuen apareixent únicament en castellà”.
L’edil reconeix que “no ha estat fàcil, a banda de les cartes certificades que enviem periòdicament i la pressió dels veïns, també he hagut de trucar personalment a Irlanda, Luxemburg i altres punts on es troben ubicades les sucursals d’aquestes empreses que utilitzen malament el nom per explicar-los la situació”. No obstant això, entre aquells ens que escriuen de manera incorrecta el topònim de la ciutat, no només es troben firmes de fora del país. “Correos, una companyia situada pràcticament al costat de casa, seguia utilitzant fins fa poques setmanes la denominació doble Villarreal-Vila-real,j a obsoleta des de 1982. tot i que la denominació única és Vila-real”, apunta. Cal recordar que altre error comú és denominar a la ciutat Vila-Real.
Després de dirigir-se a l’oficina local, Cortells va recórrer a la direcció general de València i poc després, els usuaris ja poden observar, quan envien una carta certificada, que tant en els tiquets i factures que es generen, com en els adhesius, segells i impresos resultants que s’adossen a la carta, apareix únicament el nom Vila-real. “Agraïm molt que hagen fet aquest pas, perquè tot el que ix de la nostra ciutat a l’exterior projecta una imatge i fins ara, amb la doble denominació es produïa un engany”, assenyala, “ara, tothom coneixerà el nom oficial”.
La campanya iniciada recentment perquè els mateixos veïns enviaren cartes -que es poden descarregar a l’apartat de Normalització Lingüística del web municipal (www.vila-real.es)- es mantindrà perquè “qui ho desitge que puga imprimir les missives i enviar-les directament a les entitats que ho consideren, ja que sabem que els ciutadans són molt conscients de la situació, fruit d’això són les prop de 500 incidències que hem rebut des de la posada en marxa de la campanya El nom és Vila-real, a través de Whatsapp (606395976), el telèfon o el correu electrònic”.
“Seguirem treballant i insistint, com hem fet fins ara, perquè altres empreses reincidents corregisquen l’ús del topònim, com Renfe, Aemet, empreses d’autobús, concessionaris de vehicles, immobiliàries o mitjans de comunicació o inclús Conselleries o l’Escola Oficial d’Idiomes, entre d’altres”, apunta i anima els veïns a canviar la seua ubicació a Facebook a la nova geolocalització. “El nostre nom és la nostra marca i hem de cuidar-la”, conclou.
No comments so far.
Be first to leave comment below.