- 26 Novembre, 2022 -
La ciutat s'anticipa a la nova Llei de Residus amb un contracte amb Reciplana, que ja ha permés recuperar prop de 24 tonesLa ciutat s’anticipa a la nova Llei de Residus amb un contracte amb Reciplana, que ja ha permés recuperar prop de 24 tones en menys de dos mesos
Vila-real Informació
L’Ajuntament de Vila-real avança en la seua aposta per la sostenibilitat i en el seu compromís social a través d’un nou servei específic per a la recollida i tractament de residus tèxtils. Aquest contracte, que la Regidoria d’Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient ha formalitzat amb Reciplana, empresa d’inserció social, ha permés ja recuperar prop de 24 tones des del mes d’octubre, assegurant així una correcta gestió d’aquests residus.
En el marc de la XIV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, centrada enguany en el residu tèxtil, la Regidoria ha donat a conéixer les primeres dades de residus tractats amb aquest nou contracte. Així s’han comptabilitzat 13,76 tones durant el mes d’octubre i 10,02 tones durant el mes de novembre, fins hui.
Aquest servei constata, tal com assegura el regidor responsable de l’àrea, José Ramón Ventura Chalmeta, “la preocupació de l’Ajuntament de Vila-real per l’impacte tant ambiental com social que suposa la fracció tèxtil”, per això, s’ha posat en marxa un servei específic amb Reciplana, empresa d’inserció. D’aquesta manera, l’Ajuntament s’anticipa a la nova Llei de Residus, ja que aquesta introdueix que la gestió dels residus tèxtils es licite i adjudique de manera preferent a través de contractes reservats a empreses d’inserció i centres especials d’ús d’iniciativa social autoritzats per al tractament de residus, com és el cas de Reciplana.
D’aquesta manera l’Ajuntament de Vila-real s’assegura una correcta gestió, perquè els mètodes plantejats per Reciplana garanteixen una aposta prioritària per la reutilització que permet reduir l’impacte ambiental o petjada ecològica, tal com expliquen des de la regidoria. Així, es treballa amb un sistema de classificació i preparació per a la reutilització dels residus mitjançant una instal·lació automatitzada concebuda i dissenyada per la Red Koopera, en la qual Reciplana s’integra, per a la gestió del residu tèxtil, comptant amb alta tecnologia per a totes les tasques permetent processos el més eficients possible. Aquest sistema de gestió així com els fluxos i destí del residu tèxtil permeten obtindre una gran traçabilitat i garantir el compliment dels objectius fixats en els Plans Integrals de Gestió de Residus en els quals s’especifica la jerarquia del destí final, prioritzant de manera clara la reutilització i dins d’ella prevalent la reutilització local sobre la base del principi de proximitat, seguida de la reutilització a altres nivells, del reciclatge i de la valorització assegurant l’objectiu de l’abocament zero. Així, s’estableixen els fluxos del tèxtil, previ el tractament preceptiu a: donacions, reutilització en xarxa de botigues, reutilització en projectes internacionals en l’exterior, reutilització a nivell internacional i reciclatge de tèxtil nacional i internacional (draps de neteja, fabricació de geotèxtils, tèxtils per a la indústria de l’automòbil i borra per a filatura).
Cal recordar que l’Ajuntament de Vila-real treballa de la mà de Reciplana en diferents projectes relacionats amb el tractament de residus. Un d’ells, la iniciativa pionera per a atallar el problema de l’abandó de voluminosos i residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), i promoure la seua reutilització i reciclatge amb la finalitat d’impulsar un “Civisme verd” entre la ciutadania.
No comments so far.
Be first to leave comment below.