- 9 Maig, 2018 -
En octubre podria celebrar-se una cimera de comunitats autònomes a la ciutat perquè puguen conéixer l'experiència, protocols i plans de formació de la ciutat....En octubre podria celebrar-se una cimera de comunitats autònomes a la ciutat perquè puguen conéixer l’experiència, protocols i plans de formació de la ciutat. L’acord interinstitucional inclou la realització d’un curs d’expert en mediació policial i un altre de formació contínua homologables com a títols de l’Ivaspe, semipresencial i presencial
Vila-real Informació
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, el rector de la Universitat Jaume I, i el director general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, han signat l’acord de col·laboració entre les tres institucions per a seguir promovent la formació en mediació policial, un àmbit en el qual Vila-real és referència, de la mà de la Unitat de Mediació Policial de la Policia Local i la primera Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real de l’UJI, el conveni de la qual també ha sigut hui actualitzat.
L’acord, amb una vigència de dos anys prorrogables, estableix la col·laboració entre Ajuntament, UJI i la Generalitat per a l’organització d’almenys dos cursos de formació –un curs d’expert i un altre de formació contínua– homologables com a títols de l’Ivaspe i impartits, en la seua càrrega presencial, a les instal·lacions de l’Escola de Formació de la Policia Local de Vila-real, a més d’altres accions formatives en aquesta matèria com a seminaris, jornades o congressos, etc. “La nostra policia és un referent i un exemple en l’aplicació de la mediació com a mètode per a la resolució de conflictes entre els veïns des de la creació de la primera Unitat de Mediació Policial de l’Estat, el 2004. Fa uns anys, vam fer un pas més i, amb la Universitat Jaume I, vam crear la primera Càtedra de Mediació Policial, incorporant l’impuls d’aquesta metodologia a la nostra aposta pel coneixement com a model de creixement. Ens faltava la tercera pota, el reconeixement de la Generalitat i de l’Ivaspe, que sumem ara, per a seguir consolidant la nostra Escola de Mediació amb l’objectiu de seguir formant més agents en la gestió del conflicte i de la pau”, assenyala Benlloch.
En la mateixa línia, el rector de la Universitat Jaume I ha destacat “l’aliança” entre l’UJI i l’Ajuntament, que es materialitza també en la creació de la seu de la Plana a la ciutat. “Les societats progressistes una de les coses que les caracteritzen és tenir cossos de seguretat preparats i formats democràticament; una policia cívica, al servei de la ciutadania. La Catedra de Mediació Policial en la qual col·laborem fa anys persegueix eixe objectiu: fer una policia millor. Però necessitàvem l’ajuda de la Generalitat per a poder traslladar l’experiència a tota la policia de la Comunitat Valenciana i hui tanquem aqueix cercle”, valora Climent.
Estendre la pràctica de la mediació a altres cossos de seguretat amb formació homologada no és l’única aportació de la Càtedra i la unitat de mediació locals a la difusió d’aquesta metodologia de resolució pacífica de conflictes. “Les tècniques introduïdes en la Policia Local de Vila-real són conegudes i avalades internacionalment i açò ha fet possible que l’experiència de Vila-real s’haja incorporat a la nova llei de seguretat que, en un dels seus articulats, inclou per primera vegada la mediació com una de les activitats de la policia local. Açò ha fet que siguem un punt de referència a l’Estat espanyol”, valora Ángel. També ha explicat que la signatura del conveni “posa de manifest la importància que dóna la Generalitat al paper del policia local en l’àmbit de la resolució de conflictes amb la negociació entre les parts, ja que són ells, els policies de proximitat, els que prenen el pols del carrer, tenen el primer contacte amb el ciutadà i eviten conflictes garantint la seguretat”. Amb aquest mateix objectiu, el director general de l’Ivaspe ha traslladat a l’alcalde i al rector de l’UJI la proposta d’organitzar el pròxim mes d’octubre una cimera de comunitats autònomes a Vila-real perquè els diferents territoris puguen conéixer l’experiència, protocols i plans de formació que s’estan desenvolupant a la Comunitat i Vila-real en l’àmbit de la mediació.
Curs
El curs d’expert constarà de 20 crèdits ECTS, que s’impartiran de manera semipresencial, mentre que el curs de formació contínua constarà de 100 hores lectives, de les quals el 60% seran en línia i el 40% restant, presencials. L’objectiu és proporcionar una formació integral en matèria de mediació policial. Els professionals que assistisquen a aquest curs podran adquirir coneixements sobre la gestió eficient de conflictes, generant i reforçant competències per a la prevenció i maneig constructiu dels conflictes, adquirir competències per a una bona comunicació i relacions interpersonals, fomentar l’assertivitat i adquirir i potenciar habilitats socials.
D’altra banda, el curs de formació contínua en mediació policial té com a objectiu proporcionar una formació bàsica en matèria de mediació policial. D’aquesta manera, l’alumnat coneixerà i comprendrà el marc normatiu actual en el qual dur a terme la funció mediadora i podrà adquirir les eines i habilitats necessàries per a conduir diligentment un procés de mediació policial.
No comments so far.
Be first to leave comment below.