Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
El Voluntariat pel Valencià fa el salt a Internet i traspassa fronteres amb parelles lingüístiques virtuals El Voluntariat pel Valencià fa el salt a Internet i traspassa fronteres amb parelles lingüístiques virtuals

- 13 Febrer, 2018 -

Normalització Lingüística, Socarrats i Escola Valenciana promouen les quedades presencials per a practicar la llengua una hora a la setmana i amplien els tàndems... El Voluntariat pel Valencià fa el salt a Internet i traspassa fronteres amb parelles lingüístiques virtuals

Normalització Lingüística, Socarrats i Escola Valenciana promouen les quedades presencials per a practicar la llengua una hora a la setmana i amplien els tàndems a altres països en els quals hi ha persones interessades a aprendre valencià a distància. Les inscripcions ja estan obertes. L’únic requisit és ser major d’edat i no cal estar en disposició de cap títol que certifique el coneixement de l’idioma. La campanya comença l’1 de març amb la presentació de les parelles.

S.N./Vila-real Informació

Comença una nova campanya del Voluntariat pel Valencià a Vila-real després de l’èxit de les anteriors i ho fa amb novetats que obrin la participació més enllà de les nostres fronteres. El regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, ha presentat la nova edició junt amb el president de l’AC Socarrats, Fermí Font, i la coordinadora del programa Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza. Destaca com a novetat enguany, que a banda de les quedades presencials, també s’ofereix la versió virtual, mitjançant internet, amb persones, ja no només de Vila-real, sinó de qualsevol part del món, ja que gràcies a la Xarxa Llull, universitats de tot Europa i d’altres punts, posen en contacte persones de fora que volen aprendre valencià amb aquells que, estant a Vila-real, volen aprendre una altra llengua mitjançant la conversa. Les inscripcions ja estan obertes.

El Voluntariat pel Valencià trenca les seues fronteres i, després de l’èxit de les anteriors edicions a Vila-real, enguany fa el salt a Europa i a altres països de la resta del món per a posar en contacte a persones interessades a aprendre a parlar en valencià conversant amb nadius de la ciutat a través d’internet.

“No podíem posar en marxa la campanya sense el suport de Socarrats, l’entitat local que treballa per mantenir i posar en valor les tradicions i la llengua valenciana”, apunta Cortells, qui recorda que la iniciativa “consisteix a posar en contacte a dues persones, un voluntari nadiu i un aprenent interessat a aprendre a parlar en valencià a través de la conversa en situacions quotidianes de la vida diària com un passeig, la visita a un museu o mentre prenen un café”. L’únic requisit és ser major d’edat i no cal estar en disposició de cap títol que certifique el coneixement de l’idioma. “Està adreçat tant a persones que resideixen ací però mai s’han atrevit a fer el pas a parlar el nostre idioma com per a nouvinguts, per tant és l’eina perfecta per tal de superar la por i és un projecte integrador, obert i participatiu que demostra que el valencià és una llengua d’acollida”, afig el regidor.

13-02-2018 Voluntariat pel ValenciàCom s’ha avançat, hi haurà dues modalitats, la presencial, que consisteix en què dues persones de la mateixa població queden una hora per setmana i practiquen després d’haver omplit el formulari en la pàgina del Voluntariat pel Valencià i haver seleccionat aspectes com l’horari o altres preferències. La novetat d’enguany resideix en què a partir d’ara, aquelles persones que no disposen del suficient temps lliure o siga limitat podran aprofitar les xarxes socials o altres instruments virtuals per a contactar amb voluntaris per a realitzar la mateixa activitat però sense eixir de casa. En aquest sentit, l’edil destaca que “hem volgut ampliar el programa i arribar a altres països”. “Gràcies a la Xarxa Llull, a la qual l’Ajuntament de Vila-real està adherit, posarem en contacte persones que estudien valencià en universitats de tot Europa i de la resta del món amb aquells que ho parlen i que estan interessats a aprendre un altre idioma a través de videoconferència perquè facen tàndems virtuals”.

Tal com explica Cortells, “només a Alemanya existeixen entre 30 i 40 universitats que ensenyen valencià, a les quals se sumen múltiples centres universitaris de llocs com, per exemple, Canadà, Croàcia, França, Estats Units, Itàlia o Irlanda, entre un llarguíssim etcètera i a més, és una llengua que s’estima que parlen des de huit a dotze milions de persones”. “Si un estudiant alemany vol aprendre valencià i a Vila-real hi ha un veí que vol millorar el seu alemany, a través del programa podran contactar, conèixer-se i intercanviar els seus coneixements”, afirma.

Per la seua banda, Fermí Font assegura que “la nostra associació està al 100% amb aquest programa, el qual és el tercer any que donem suport, ja que un dels nostres objectius és fomentar el valencià al carrer o a l’àmbit científic i, per açò, animem al fet que la gent participe, ja que és una activitat molt motivadora i gratificant, tant per a qui rep com para qui dóna”. A més, ha apuntat que la setmana vinent, concretament el dimarts, a la vesprada al voltant de les 19.00 la seu d’entitat al carrer Carles Sarthou oferirà una trobada per a presentar a aquells que estiguen interessats la iniciativa de manera més ampla. “El valencià està molt present en la vida diària i es valora molt hui dia, per tant és una gran oportunitat per a integrar-se”, afig.

Dariana Groza, el cas que il·lustra el sentit del Voluntariat pel Valencià

Dariana Groza no és nadiua, ja que és originària de Romania, però a més de coordinadora del programa, amb el seu cas personal il·lustra a la perfecció el sentit del projecte. “El fet de voler ajudar al meu fill amb els deures és el que em va empènyer a participar en la iniciativa com a aprenent i ho vaig fer durant dos anys, per tant vaig passar de no conèixer el valencià a considerar-ho com l’altra llengua a casa a banda del romanès i fer-la meua. Aclareix que “el Voluntariat no és un curs de valencià, però no és incompatible amb estar formant-se” i assegura que “la meua pròpia experiència m’ha demostrat que amb motivació i ajuda podem integrar-nos a la perfecció i aprendre una nova llengua significa enriquir-nos i integrar-nos millor en el nostre entorn”. A més, explica que els participants rebran material perquè sempre tinguen recursos sobre els quals conversar. “Mai es quedaran en blanc i sense saber de què parlar”, afig. Entre els materials de suport que es facilitaran, destaquen una guia amb diverses seccions i per a l’aprenent, un vocabulari editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que compta amb relats de deu escriptors valencians entre els quals destaquen la vila-realenca Anna Moner i que no tenen més de cinc fulls.

Les inscripcions ja estan obertes en www.voluntariatpelvalencia.org i davant qualsevol dubte o aclariment, els interessats podran contactar amb la Regidoria de Normalització Lingüística, l’AC Socarrats i Escola Valenciana.

La campanya comença l’1 de març amb la presentació de les parelles. A l’equador de la campanya es programarà un passeig cultural i en la segona quinzena de juny tindrà lloc la clausura, en la qual es lliuraran els diplomes de participació. “La campanya sempre està oberta, així que qualsevol moment és bo per a llançar-se a parlar en valencià”, conclou el regidor de Normalització Lingüística, que anima a participar.

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *